Γιούλη Επτακοίλη ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Πολιτισμός και υγιεινή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και σκληροί αλλά και ευαίσθητοι. Λύγισαν στην εικόνα των ατελείωτων ουρών, στη θέα των τουριστών που είχαν κατακλύσει τους αρχαιολογικούς χώρους περιμένοντας υπομονετικά να ανοίξουν οι πύλες, και αποφάσισαν να περιορίσουν χρονικά κατά μισή ώρα τη χθεσινή στάση εργασίας. Ενώ κανονικά είχε τρίωρη διάρκεια, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης υποχώρησαν στις 10.30 π.μ. επιτρέποντας την είσοδο στους τουρίστες.

Δεν ξέρω πόσοι σώθηκαν από αυτή τη μισάωρη «έκπτωση», πάντως σίγουρα ήταν χιλιάδες όσοι ταλαιπωρήθηκαν ή έχασαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Ν. Αττικής. Κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Γνωστές οι εικόνες, γνωστά και τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ): Προσλήψεις αρχαιοφυλάκων, επίλυση προβλημάτων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, διαβούλευση όσον αφορά τον Οργανισμό Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) για θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του φορέα, τη συνέχιση καταβολής των αμοιβών των αρχαιοφυλάκων (εξαιρέσιμα – πέραν πενθημέρου), κ.ά.

Και φυσικά ο πιο κατάλληλος τρόπος να τα διεκδικήσουν είναι να κατεβάσουν ρολά εν μέσω θέρους, διότι τότε «πονάει» περισσότερο. Πάντως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι αρχαιοφύλακες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί ειδικά αν τους συγκρίνουμε με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Διότι ενώ τα προβλήματα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι γνωστά εδώ και καιρό –σε πολλά δεν υπάρχουν όχι φύλακες αλλά ούτε χαρτί υγείας, το οποίο αγοράζουν οι διευθυντές βάζοντας χρήματα απ’ την τσέπη τους–, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είπε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, ο οποίος ανέδειξε το θέμα, ότι για όλα αυτά γίνονται συσκέψεις «σήμερα και αύριο»!

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σήμερα και αύριο συγκεντρώνονται στο υπουργείο Πολιτισμού όλοι οι έφοροι, όλης της Ελλάδας, ακριβώς για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να θέσουμε και τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, για να βοηθήσουμε τους εφόρους και τους αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό, μέσα στις –επαναλαμβάνω– πολύ δύσκολες συνθήκες και στη συγκυρία που είμαστε τώρα».

Ο τουρισμός αυξάνεται, οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες γίνονται όλο και χειρότερες. Αυτό είναι το πικρό συμπέρασμα. Και για όσους χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων, που ναι, είναι γεγονός, υπάρχει απάντηση. Η σωστή οργάνωση και η διαχείριση, η φαντασία, η παραγωγή σκέψης, η προετοιμασία είναι πολύτιμα εργαλεία όταν το μπάτζετ είναι μειωμένο. Με δεδομένο λοιπόν ότι όλα αυτά, από την οργάνωση μέχρι τη φαντασία, δεν υπάρχουν –και δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς όταν μαθαίνει από την υπουργό ότι οι συσκέψεις προς αναζήτηση λύσεων γίνονται «σήμερα και αύριο»–, μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε θαύματα και όχι σε ανθρώπων έργα. Αντε τώρα να πιστέψουμε ότι θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το... χαρτί υγείας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ