Τέσσερις συλλήψεις μετά τη βεβήλωση μνημείου Εβραίων

Τέσσερις συλλήψεις μετά τη βεβήλωση μνημείου Εβραίων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαλευκάνθηκε η υπόθεση της βεβήλωσης του μνημείου για τους 1.484 Εβραίους Καβαλιώτες, που έχασαν τη ζωή τους στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ανδρών, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για τέσσερα άτομα, ηλικίας 40, 29, 22 και 20 ετών αντίστοιχα. Οι αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν στοιχεία, που είχαν προκύψει από συστηματική έρευνα της υπόθεσης, για να φτάσουν στα ίχνη τους. Εις βάρος τους ασκήθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένες περατώσεις φθοράς. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου 2017, με δύο βαριοπούλες, έσπασαν την πρόσοψη του εβραϊκού μνημείου καταστρέφοντάς το.

Αγανάκτηση είχε προκαλέσει το περιστατικό στους κόλπους της κοινωνίας της Καβάλας. «Ισχυρίστηκαν ότι οι φωτογραφίες μοσχαριών σφαγιασμένων με τη μέθοδο Κοσέρ, που κυκλοφορούσαν στο Ιντερνετ, τους ερέθισαν και αυτές ήταν που όπλισαν τα χέρια τους», μεταφέρει στην «Κ» η δήμαρχος της Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, που εξαρχής είχε καταδικάσει σφόδρα το γεγονός. «Δηλώνουν, βέβαια, ότι έχουν μετανιώσει και συνειδητοποιήσει το μέγεθος του σφάλματός τους», προσθέτει η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι στην πόλη δεν υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της Χ.Α. «Εξ ου και τώρα μαθαίνω ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους είναι σπουδαστές των ΤΕΙ που κατάγονται από άλλα μέρη».

Το εν λόγω μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Μάιο του 2015, βίωσε εξαρχής πολλές περιπέτειες. Αρχικά, είχε μετατεθεί λόγω αντιδράσεων η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων, εν συνεχεία την πρώτη βδομάδα δέχθηκε επίθεση με μπογιές, για να καταλήξει σπασμένο προ μηνών με βαριοπούλες. Τώρα, η Καβάλα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξορκίσει και τα φαντάσματα του αντισημιτισμού, ετοιμάζεται να βραβεύσει τον Οκτώβριο τον εγγονό ενός Εβραίου ευεργέτη, του Ερμαν Σπήρερ, που σήμερα ζει στην Ελβετία. «Εσωσε πολλούς Ελληνες, προσφέροντάς τους καταφύγιο στις καπναποθήκες του στη Σμύρνη», εξιστορεί η δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή