Το λαθρεμπόριο, τα τσιγαράδικα και τα παράνομα εργοστάσια

Το λαθρεμπόριο, τα τσιγαράδικα και τα παράνομα εργοστάσια

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή σχέση του λαθρεμπορικού πλοίου Golendri, που εντοπίστηκε τον Ιούνιο στην Κρήτη να μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο πακέτα λαθραία τσιγάρα, με έρευνα της Αστυνομίας για τη δράση κυκλώματος που παρασκευάζει στην Ελλάδα και διακινεί απομιμητικά τσιγάρα, ερευνούν οι Αρχές. Αξιωματούχοι σε Λιμενικό και Αστυνομία εκτιμούν ότι η απόπειρα διακίνησης 1,5 εκατομμυρίου πακέτων τσιγάρων με το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο διασυνδέεται με ευρήματα μυστικής έρευνας της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε αποθήκες και παράνομα εργοστάσια της Δυτικής Αττικής.

Αφετηρία των γεγονότων φέρεται να αποτελεί ο εντοπισμός την 26η Απριλίου στην Ηγουμενίτσα μιας νταλίκας με χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Το φορτηγό είχε ελεγχθεί στην πύλη «εξωτερικού» του λιμανιού και, καλά κρυμμένα μέσα σε βιομηχανικά φίλτρα, είχαν βρεθεί 47.000 πακέτα τσιγάρα. Ο 31χρονος οδηγός είχε συλληφθεί και για την υπόθεση είχε ενημερωθεί η αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα και ενώ είχαν μεσολαβήσει μυστικές έρευνες, άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν στη θέση «Δύο Πεύκα» Ασπροπύργου μία ακόμα νταλίκα με τσιγάρα κρυμμένα πάλι σε βιομηχανικά φίλτρα, καθώς και μια αποθήκη στον Κορυδαλλό, όπου είχε γίνει η συσκευασία του παράνομου φορτίου.

Τη σκυτάλη των ερευνών πήρε η Αστυνομία, καθώς τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου άνδρες της Τροχαίας και της Ασφάλειας εντόπισαν έξω από τη Θεσσαλονίκη μια ακόμα νταλίκα με λαθραία τσιγάρα. Ακινητοποίησαν το φορτηγό στα διόδια των Μαλγάρων και έπειτα από έλεγχο βρήκαν 105.500 πακέτα τσιγάρα. Το φορτηγό είχε και σ’ αυτήν την περίπτωση ξεκινήσει το δρομολόγιό του από την Αθήνα, ενώ τα λαθραία τσιγάρα βρέθηκαν κρυμμένα σε γύψινα τούβλα.

Αστυνομία και Λιμενικό συσχετίζουν τις απόπειρες διακίνησης με τη δράση κυκλώματος λαθρεμπορίας, που έχει την έδρα του στη Δυτική Αττική και φέρεται να ελέγχεται από άτομο που και στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις Αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Αφήνουν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, το ίδιο δίκτυο λαθρεμπόρων ή παρακλάδι αυτού, να βρίσκεται πίσω και από την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Golendri, που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου και είχε δηλωμένο προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης. Εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της 15ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της νότιας Κρήτης και ακινητοποιήθηκε ύστερα από ρεσάλτο ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Τα έξι μέλη του πληρώματος –όλοι Ουκρανοί– συνελήφθησαν, ενώ το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου δεσμεύτηκε. Την ίδια τύχη είχε και το φορτίο του, 1.557.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Το Golendri βρισκόταν ήδη από το 2000 στη «μαύρη» λίστα ως ύποπτο για μεταφορές ναρκωτικών, ενώ το 2014 κάηκε και εγκαταλείφθηκε στο αγκυροβόλιο της Σαλαμίνας. Η μεταβίβασή του, πιο πρόσφατα, σε νέο ιδιοκτήτη και η ρυμούλκησή του στη Θεσσαλονίκη για επισκευή κίνησε εκ νέου το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων υπηρεσιών. Για τον απόπλου του εξάλλου από το Μαυροβούνιο και τις κινήσεις του στα διεθνή ύδατα, το Λιμενικό φέρεται να ειδοποιήθηκε από τις αγγλικές υπηρεσίες δίωξης λαθρεμπορίου.

Πηγές του Λιμενικού σημειώνουν ότι στο κατασχεμένο φορτίο υπάρχουν κιβώτια με τσιγάρα και διευκρινίζουν ότι από κοινού με το Τελωνείο συνεχίζουν τον έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τα συγκεκριμένα κιβώτια έχουν εξαχθεί στο Μαυροβούνιο με νόμιμα παραστατικά, όπως στην παλαιότερη περίπτωση του σοβιετικής κατασκευής αλιευτικού «097», ή όχι. Για το υπόλοιπο φορτίο, ερευνάται εάν πρόκειται για «προϊόν» των παράνομων εργοστασίων παρασκευής απομιμητικών τσιγάρων της Δυτικής Αττικής. Tα τσιγάρα «Proto» εξάλλου, που επίσης βρέθηκαν στα αμπάρια του Golendri, έχουν προ καιρού εκλείψει, όπως και η καπνοβιομηχανία του Κεράνη που τα παρήγαγε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή