Ελληνας ο φετινός Ευρωπαίος Ironman

Ελληνας ο φετινός Ευρωπαίος Ironman

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε πως πίσω από έναν Ironman κρύβεται μια ιστορία. Αυτή του Παναγιώτη Διμπαμπή από τη Μυτιλήνη είναι μια ιστορία απίστευτη κι όμως αληθινή. Ο 40χρονος, παντρεμένος με δύο παιδιά 16 και 15 χρόνων, δεν περίμενε ότι θα έβλεπε τη ζωή του διαφορετικά μετά την περιπέτεια της υγείας του, πριν από 10 χρόνια, όταν υποβλήθηκε σε μια επίπονη επέμβαση στη μέση και οι γιατροί αντικατέστησαν δύο δίσκους της σπονδυλικής στήλης με δίσκους τιτανίου. Και μάλιστα τόσο διαφορετικά, ώστε να συμμετάσχει στη διοργάνωση «Ironman» στη Φρανκφούρτη στις 9 Ιουλίου τερματίζοντας με επιτυχία. Το τρίαθλο, όπως αλλιώς λέγεται η διοργάνωση «Ironman», περιλαμβάνει τρία αθλήματα –κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο– συνεχόμενα και με περιορισμένη διάρκεια ολοκλήρωσής τους. Με άλλα λόγια, ο Παναγιώτης Διμπαμπής είχε στη διάθεσή του 15 ώρες για να ολοκληρώσει –συνεχόμενα– 3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42 χλμ. τρέξιμο και τα κατάφερε σε 12 ώρες και 32 λεπτά. Την επιτυχία του κατέγραψε ο Βαγγέλης Παπαντώνης στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου. Η «Κ» μίλησε με τον Μυτιληνιό… Ironman, όπως αποκαλεί τον εαυτό του μετά την εγχείρηση. «Είχα κάποιες ενοχλήσεις στη μέση μου από τα 18», μας λέει ο Π. Διμπαμπής που έχει μηχανουργείο στη Μυτιλήνη, «και όπως καταλαβαίνετε είναι βαριά η δουλειά μου». Και συνεχίζει: «Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 2007, σε μια κίνησή μου “έμεινα”, μέρα με τη μέρα ο πόνος χειροτέρευε, με αποτέλεσμα σταδιακά το αριστερό μου πόδι να είναι σχεδόν νεκρό». Ετσι πήγε εσπευσμένα στην Αθήνα και «χειρουργήθηκα άμεσα στο “Ερρίκος Ντυνάν” από ένα εξαίρετο επιστήμονα, τον κ. Χρήστο Γεωργόπουλο. Αυτός με σήκωσε στα πόδια μου». Μέχρι να σηκωθεί από το χειρουργείο, πέρασαν πολλοί μήνες, θυμάται, ενώ έβαλε και κιλά: «Τόσα χρόνια οι ευθύνες της επιχείρησής μου και οι υποχρεώσεις των παιδιών δεν με άφηναν να κάνω πράγματα για μένα. Ετσι, μετά το χειρουργείο και την περίοδο της αποκατάστασης αγόρασα ένα ποδήλατο και ξεκίνησα δειλά δειλά τα πρώτα μου χιλιόμετρα με σκοπό να χάσω κάποια κιλά».

Μάλιστα, πριν από το χειρουργείο που έκανε ο 30χρονος τότε κ. Διμπαμπής, δεν είχε ασχοληθεί ποτέ του με τον αθλητισμό. Με την πάροδο του χρόνου, γνώρισε τον Steffen Streich, τον Γερμανό διακεκριμένο ποδηλάτη που μένει μόνιμα στη Λέσβο και τον Βαγγέλη Βουλγαράκη, που τον προέτρεψαν να συμμετάσχει σε κάποιους «Brevets», αγώνες μη ανταγωνιστικής ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων, χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρονικό περιορισμό στον τερματισμό. Στις 4 Αυγούστου του 2013 ο κ. Διμπαμπής πήγε στην Αγγλία με τον κ. Streich και διένυσε ποδηλατώντας 1.420 χλμ., την απόσταση Λονδίνο – Εδιμβούργο – Λονδίνο σε 105 ώρες: «Η χαρά και η περηφάνια δεν περιγράφονται. Μετά, ένα απόγευμα που καθόμουν στο σπίτι και χάζευα στην τηλεόραση είδα ένα ντοκιμαντέρ για τους Dick και Rick Hoyt, πατέρα και γιο με αναπηρίες που τρέχουν μαζί τρίαθλο κι έκλαψα τόσο πολύ… Και είπα μέσα μου πως θέλω να τερματίσω κάποια στιγμή έναν τέτοιο αγώνα. Την ίδια στιγμή, έβαλα παπούτσια και βγήκα στον δρόμο να τρέξω». Μια μέρα μετά δήλωσε συμμετοχή στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας του 2013 και με όση προπόνηση προλάβαινε σε δυο μήνες τερμάτισε σε πέντε ώρες και 12 λεπτά.

«Μου έμενε να μάθω να κολυμπάω, πράγμα δύσκολο», λέει και γελάει. Εβαλε «γυαλάκια κολύμβησης, σε ένα νησί χωρίς κολυμβητήριο και με μόνη επιλογή τη θάλασσα» και κατάφερε να μάθει κολύμβηση, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στους αγώνες του τριάθλου στις Σπέτσες το 2014. Ακολούθησε το πρώτο «half Ιronman» στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Επέστρεψε για να χειρουργηθεί ξανά στο γόνατο και επανήλθε το 2015 για το «μεγάλο και κανονικό Ιronman» της Αυστρίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε μέρος στον πρώτο κολυμβητικό αγώνα διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου: «Εξι χιλιόμετρα κολύμπι. Με το ρεύμα ευνοϊκό κατάφερα να τερματίσω σε μία ώρα και δυο λεπτά». Το δεύτερο «Ironman» στη Γερμανία τον ενδυνάμωσε. «Από δω και πέρα όμως λίγη ξεκούραση έως το επόμενο τρίαθλο!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή