Το άγριο χρονικό και το selfie video από τον Λαγανά

Το άγριο χρονικό και το selfie video από τον Λαγανά

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι στη Ζάκυνθο ο 22χρονος Bakari Henderson το προγραμμάτιζε εδώ και μήνες με την παρέα του. Τα τέσσερα αγόρια, φίλοι από το πανεπιστήμιο, είχαν αποφασίσει να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά την αποφοίτησή τους. Το ελληνικό νησί δεν τους ήταν άγνωστο, ο τέταρτος της παρέας, ο Daniel, έχει καταγωγή από εκεί, ταξίδευε κάθε χρόνο να δει την οικογένειά του και όλοι πίσω στην Αμερική είχαν εντυπωσιαστεί από τις ομορφιές του νησιού.

Το σχέδιο ήταν πως αρχικά θα ταξίδευαν οι τρεις, θα έμεναν στο χωριό των παππούδων του Daniel λίγα χιλιόμετρα από τον Λαγανά και ο Bakari θα τους έβρισκε λίγες ημέρες αργότερα. Μαζί του θα έφερνε κάποια από τα ρούχα που είχε σχεδιάσει, θα τα φορούσαν και θα φωτογραφίζονταν μεταξύ τους στα διάφορα σημεία του νησιού, για να φτιάξει αργότερα έναν προωθητικό κατάλογο. Στο τέλος της εβδομάδας θα επέστρεφαν όλοι μαζί στην Αθήνα, θα διανυκτέρευαν για μία ημέρα και από εκεί ο Bakari θα συνέχιζε για τη Βαρκελώνη όπου τον περίμενε μια άλλη παρέα.

«Την ημέρα που έφτασε στη Ζάκυνθο, πήραμε οι δύο μας το αυτοκίνητο και του έδειξα όλα τα σημεία που είχα στο μυαλό μου για τη φωτογράφιση. Ηταν ενθουσιασμένος», μου εξηγεί ο Daniel και μου δείχνει τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει. Οι δυο τους κοιτάνε τον φακό και χαμογελάνε. Λίγες ώρες αργότερα από τη στιγμή που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες αυτές, ο Daniel θα λάβει ένα τηλεφώνημα για να πάει στο νοσοκομείο. Εκεί, θα του πουν πως «κάποιοι Σέρβοι σκότωσαν τον Bakari». «Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί», λέει ο Daniel στην «Κ».

Συναντηθήκαμε πριν από δύο εβδομάδες, νωρίς το πρωί, λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση της επιστροφής για την Αμερική. Αυπνος, ντυμένος στα μαύρα, δεν ήθελε να μιλήσει για το τι συνέβη στον Λαγανά αλλά για τον φίλο του, τον πιο αγαπητό της παρέας, που δεν τον είχε δει ποτέ να θυμώνει αλλά παρέμενε πάντα αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια είχε περάσει μεγάλη στενοχώρια, όταν ο αδελφός του είχε σκοτωθεί σε μια συμπλοκή. Τον καλύτερο φοιτητή και τον μόνο που είχε πάρει παραπάνω μαθήματα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί τον ενδιέφερε να μάθει στο πανεπιστήμιο όσο το δυνατόν περισσότερα.

Το χρονικό

Το μοιραίο βράδυ, είχαν ξεκινήσει όλοι μαζί από το ξενοδοχείο στη 1.45. Είχαν πιει μερικά ποτά σε ένα άλλο μπαρ και όταν ήρθε η ώρα ο Daniel να συναντήσει μια φίλη του, αποχαιρετίστηκαν και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο πρωί. Οι υπόλοιποι τρεις συνέχισαν τη βόλτα τους. Στο μπαρ barcode μπήκαν τυχαία. Αφού παρήγγειλαν, κατάλαβαν πως επρόκειτο για μπαρ που σύχναζαν Σέρβοι, αλλά δεν τους έκανε κάποια εντύπωση. Πήραν από μια μπίρα και κάθησαν σε ένα από τα ψηλά τραπέζια. Ακριβώς δίπλα τους βρισκόταν η Ντανίτσα, μια 20χρονη Σέρβα, που είχε έρθει στις αρχές του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο με τον αδερφό της για να πιάσει δουλειά. Στο συγκεκριμένο μπαρ έκανε δημόσιες σχέσεις, εκείνο το βράδυ όμως είχε ρεπό και έπινε χαλαρή το ποτό της. Επιασε συζήτηση με τον Βakari και τους δύο φίλους του. Στην παρέα μπήκε και ένας άλλος Σέρβος, φίλος της.

Κάποια στιγμή ένας τρίτος Σέρβος, που καθόταν κοντά τους, γύρισε και της είπε ενοχλημένος: «Το μαγαζί είναι γεμάτο Σέρβους, γιατί μιλάς με έναν μαύρο;», εκείνη τον αγνόησε. Με τον κινητό του φίλου της ξεκίνησαν να βγάζουν ένα selfie video. Στο καρέ που έχει στη διάθεσή της η «Κ», φαίνεται η κοπέλα να χαμογελάει, το ίδιο και ο Βakari, που οριακά είναι στο κάδρο. «O φίλος μου έβγαζε βίντεο με τη Σέρβα και τον Αμερικανό που σκοτώθηκε και φαινόταν πως περνούσαν καλά», θα πει αργότερα στους αστυνομικούς ένας άλλος Σέρβος, αυτόπτης μάρτυρας.

 

Το άγριο χρονικό και το selfie video από τον Λαγανά-1

Ο Bakari και η 20χρονη Σέρβα μόλις που διακρίνονται.

Οσο η παρέα διασκεδάζει, ο Σέρβος που είχε κάνει αρχικά την παρατήρηση στην κοπέλα ρίχνει ένα ποτήρι με νερό προς το μέρος της. Ο Bakari προσπαθεί να την υπερασπιστεί λέγοντάς του κάτι, αλλά εκείνος τον χτυπάει στο πρόσωπο. Ο Bakari για λίγα δευτερόλεπτα δεν αντιδρά, παίρνει όμως ένα μπουκάλι μπίρας το σπάει στο κεφάλι του και του ρίχνει δύο μπουνιές. Η κοπέλα προσπαθεί να τους χωρίσει και κατά λάθος τραυματίζεται. Ο πορτιέρης του μαγαζιού, επίσης Σέρβος, τρέχει προς το σημείο. Ισχυρίζεται πως ο Bakari, προσπαθώντας να ξεφύγει, του έριξε ένα τασάκι. Κάποιοι –επίσης όμως εργαζόμενοι στο μαγαζί– επιβεβαιώνουν την εκδοχή του, αλλά άλλοι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν πως ο Βakari τρέχει προς την έξοδο του μαγαζιού για να αποφύγει τις καρέκλες, τα σκαμπό και τα τασάκια που του πετάνε.

Οσο γρήγορα και εάν έτρεχε, όμως δεν θα γλίτωνε. Ο πορτιέρης του μπαρ έχει ζητήσει από τον Ελληνα ιδιοκτήτη του μαγαζιού, που βρίσκεται εκεί, τα κλειδιά από τη μηχανή του. «Θεωρώ ότι μου τα ζήτησε για να κυνηγήσει τον μελαψό άνδρα», θα πει στους αστυνομικούς όταν τον εξετάζουν λίγες ώρες αργότερα. Του τα δίνει και συνεχίζει να πίνει το ποτό του. Τριάντα μέτρα πιο κάτω, δύο άνδρες, ένας Ελληνας και ένας Σέρβος, καταφέρνουν να πιάσουν τον Bakari. «Ηθελα να του δώσω μερικές φάπες για αυτό που είχε κάνει μέσα στο μαγαζί», θα προσπαθήσει να εξηγήσει αργότερα ο Ελληνας. Από το μπαρ καταφτάνουν τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα. Κάποιοι από αυτούς δεν ξέρουν καν πώς έχει ξεκινήσει ο αρχικός καβγάς, παρ’ όλα αυτά τον χτυπούν άγρια. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Bakari πεσμένος στην άσφαλτο, ανήμπορος, δέχεται τουλάχιστον 34 χτυπήματα.

Οσο εξελίσσεται η επίθεση κανείς δεν φωνάζει την αστυνομία. Το πρώτο τηλεφώνημα γίνεται στις 3:18 σε έναν  νοσηλευτή που έκανε βάρδια σε ιδιωτικό ιατρείο λίγα μέτρα πιο κάτω. «Υπάρχει ένα  άτομο που δεν αναπνέει» του λένε. 

Με έναν συνεργάτη του φτάνουν και βρίσκουν τον Bakari  αναίσθητο. Φωνάζουν ασθενοφόρο αλλά καταλαβαίνουν πως είναι αργά. Oι φίλοι του, σοκαρισμένοι προσπαθούν να βρουν τον τέταρτο της παρέας τον Daniel  που μιλάει ελληνικά.  Ολοι μαζί πάνε στο νοσοκομείο και εκεί τους ανακοινώνουν πως ο Bakari έχει πεθάνει. Τους δίνουν τα πράγματα που είχε μαζί του (ένα καφέ πορτοφόλι με δύο πιστωτικές, μια φοιτητική ταυτότητα μια  κάρτα ασφάλισης,  20 δολάρια και 10 ευρώ) και  ο Daniel αναλαμβάνει να κάνει το δύσκολο τηλεφώνημα στην οικογένεια.  

«Να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Bakari»

Πίσω στον Λαγανά, οι Σέρβοι έχουν επιστρέψει στο μπαρ. Κάποιοι τελειώνουν το ποτό τους, άλλοι φεύγουν για τα ξενοδοχεία τους. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα. Μιλούν με αυτόπτες μάρτυρες, παίρνουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και αρχίζουν να ταυτοποιούν τους άνδρες. Τις επόμενες ημέρες πάνω από 25 άτομα θα ανεβούν τα σκαλιά της Ασφάλειας Ζακύνθου, εννέα για να απολογηθούν και δεκαέξι για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Κάποιοι εργαζόμενοι του μπαρ προσπαθούν να πείσουν πως ο Βakari προκαλούσε. Οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη. Η εισαγγελέας δεν πείθεται. Προφυλακίζει επτά και αφήνει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους άλλους δύο.

Στην Αμερική, η είδηση είναι πρώτο θέμα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα επικοινωνούν με ντόπιους συναδέλφους τους για να εξασφαλίσουν πλάνα από το σημείο της δολοφονίας. Ολοι παίρνουν την ίδια απάντηση: «Δεν γίνεται, από αλληλεγγύη στον μαγαζάτορα».

Ο Daniel και η ελληνικής καταγωγής οικογένεια του, προσπαθούν να εξηγήσουν στην οικογένεια του Βakari την ελληνική πραγματικότητα. Για το 18μηνο, για το πως μπορεί να πάρει και χρόνια να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους. Οι φίλοι της οικογένειας αποφασίζουν να κάνουν μια καμπάνια ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη νομική υποστήριξη «μέχρι τέλους». Μέσα σε δύο εβδομάδες καταφέρνουν να μαζέψουν 100.000 δολάρια. «Είναι σημαντικό για την οικογένεια, για όλους μας, να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Bakari», καταλήγει o καλός του φίλος.


Βίντεο: Το άγριο χρονικό στο Λαγανά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή