Το Μουσείο της Κω μετράει τις πληγές του από το σεισμό

Το Μουσείο της Κω μετράει τις πληγές του από το σεισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα κτίρια που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης εβδομάδας στην Κω, ήταν και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Ευτυχώς, το ανεγερμένο επί ιταλοκρατίας (1936) κτίσμα άντεξε καλά, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν ζημιές όσον αφορά κάποια από τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν στο πάτωμα τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή αγάλματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις τους.

Με ειδική πρόβλεψη

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως το μουσείο της Κω είναι πρόσφατα ανακαινισμένο (μέσα στο 2016), με καινούργιο πλάνο έκθεσης, το οποίο υιοθετήθηκε με βάση τη σχετική μουσειογραφική μελέτη που εκπονήθηκε. Οπως μάλιστα μας πληροφόρησε η επιμελήτρια-αρχαιολόγος της έκθεσης Τούλα Μαρκέτου, η τελευταία περιελάμβανε και ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση σεισμού. Η δε ταλάντευση των γλυπτών στις βάσεις τους ήταν ακριβώς η πρέπουσα, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερου μεγέθους καταστροφές. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην αρχική ανακοίνωση του υπουργείου γινόταν λόγος μόνο για «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία». Είτε η μελέτη ήταν επαρκής, όπως υποδεικνύει το γεγονός ότι παρά τα 6,6 Ρίχτερ η πλειονότητα των αγαλμάτων έμειναν άθικτα στη θέση τους, είτε όχι (διότι είναι επίσης αλήθεια πως κάποια γλυπτά έπεσαν), στόχος τώρα προφανώς πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η φροντίδα για περισσότερη ασφάλεια στο μέλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ήδη συνεργείο της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, ώστε να αποδοθεί το –κλειστό προς το παρόν– μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό. Επιπλέον, από χθες νέο κλιμάκιο του υπουργείου βρίσκεται στο νησί προκειμένου να καταγράψει και να συντονίσει το γενικότερο έργο της αποκατάστασης των φθορών των διαφόρων μνημείων. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, από σήμερα η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Κάζα Ρομάνα), όπως και το ρωμαϊκό Ωδείο στην πόλη της Κω, θα είναι και πάλι επισκέψιμα. Ας ελπίσουμε το ίδιο να γίνει και με το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο με τη νέα του σύγχρονη μορφή έχει εξελιχθεί σε κέντρο ενδιαφέροντος των επισκεπτών του νησιού· η θέση του άλλωστε στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με το ενιαίο εισιτήριο, προσφέρεται για μια συνολική βόλτα στους πολύ αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή