Τα επίμονα «όχι» του Σόιμπλε προς τον «βασιλιά Ηλιο»

Τα επίμονα «όχι» του Σόιμπλε προς τον «βασιλιά Ηλιο»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι η επόμενη θητεία της Αγκελα Μέρκελ η καθοριστική για την υστεροφημία της και το μέλλον της Ευρώπης; Αυτό ελπίζουν πολλοί αναλυτές που θεωρούν ότι η συγκυρία της ανάδειξης του Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδανική για την αναζωογόνηση του γαλλογερμανικού άξονα και την πραγματοποίηση ορισμένων τολμηρών βημάτων προς την περαιτέρω ολοκλήρωση. Αυτή τη στιγμή, όμως, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου συναντούν τα επίμονα «Νάιν» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την παροιμιώδη διστακτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στη Γερμανία οι δημοσιογράφοι αποκαλούν τον Μακρόν «βασιλιά Ηλιο» αναγνωρίζοντάς του την πρωτοκαθεδρία, ενώ πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Μέρκελ κινδυνεύει σύντομα να χάσει το χρίσμα της αρχηγού του ελεύθερου κόσμου που της παρέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες για την Ευρώπη. Η καγκελάριος ακολουθεί τη γνωστή προεκλογική της στρατηγική. «Ξέρετε ποια είμαι, με εμπιστεύεστε», είναι το έμμεσο μήνυμά της, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις ή όραμα. Οι παρατηρητές θεωρούν εσφαλμένη αυτή την προεκλογική της ασάφεια, αφού το γεγονός ότι απέφυγε να προετοιμάσει τους Γερμανούς πολίτες για τη διάσωση της Ελλάδας, την ενεργοποίηση του μηχανισμού σταθερότητας ή την προσφυγική κρίση οδήγησε στην πρόσκαιρη εκτόξευση των ποσοστών της ξενοφοβικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Η Μέρκελ περιμένει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή για να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την Ευρώπη, αντί να διεκδικήσει με τα σχέδιά της για την Ευρώπη μια νέα λαϊκή εντολή. Ισως είναι σοφή. Αρχές Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης πολιτικό βαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο το 74% όσων εμφανίζονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν υπέρ της συντηρητικής παράταξης θα το κάνει εξαιτίας της Αγκελα Μέρκελ και μόλις 20% λόγω του κομματικού προγράμματος.

Ενας από τους σφοδρότερους επικριτές της ευρωπαϊκής ατολμίας της Μέρκελ είναι ο αντίπαλός της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έγινε πρόσφατα δεκτός στο Ελιζέ από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Η κ. Μέρκελ λέει στον γερμανικό λαό: Εχω μεγάλες φιλοδοξίες για την Ευρώπη, αλλά ποιες ακριβώς είναι, θα σας πω μετά τις εκλογές» και συνέχισε: «Κι όμως θα μπορούσαμε σήμερα να βρισκόμαστε πολύ πιο μπροστά», στον τομέα της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης. «Η διαδικασία σταμάτησε εξαιτίας της εγκράτειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία και ειδικά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ», κατέληξε ο Σουλτς μιλώντας σε φοιτητές ευρωπαϊκής πολιτικής.

H καγκελάριος ξεκίνησε ήδη τις διακοπές της από το Μπάιροϊτ και το καθιερωμένο πέρασμά της από το φεστιβάλ Βάγκνερ (η όπερα που άκουσαν φέτος ήταν «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης») και στη συνέχεια επισκέπτεται το νότιο Τιρόλο, για πεζοπορία στο πλευρό του συζύγου της Γιόακιμ Ζάουερ σε υψόμετρο 1.900 μέτρων. Μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να κάνει τρεις εβδομάδες διακοπές, ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Είναι κι αυτή μία ακόμη ένδειξη πόσο σίγουρη είναι για τη νίκη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή