Στο Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου

Στο Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο έντασης με τους Ευρωπαίους εταίρους εγκαινιάζει η προχθεσινή δικαστική απόφαση εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, πρώτου επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ του 2010-2015. Μετά την αρχική, επιφυλακτική έκφραση δυσαρέσκειας για την έκβαση της δίκης, η Κομισιόν επανήλθε δριμύτερη χθες.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «η υπόθεση του κ. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του επόμενου Eurogroup». «Αυτό που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση τον νόμο» τόνισε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί. «Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις». Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου δεν είναι τελεσίδικη (οι δικηγόροι του κ. Γεωργίου έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν προσφυγή εναντίον της).

Το ζήτημα της πολυετών διώξεων του κ. Γεωργίου απασχόλησε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Αποτέλεσμα της σχετικής συζήτησης ήταν να αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο, με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής και των συνεργατών του που κατηγορήθηκαν κι αυτοί για το έργο τους στην ΕΛΣΤΑΤ. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με την προωθούμενη διάταξη επιδιώκεται η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας του προέδρου και των υπαλλήλων του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ο κ. Γεωργίου, με δήλωσή του στους Financial Times χθες, κατήγγειλε πως καταδικάστηκε «επειδή εφήρμοσα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως ορίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία». «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή (σ.σ. της ανεξαρτησίας) ξανά σήμερα, χωρίς κανένα δισταγμό, και το ίδιο θα πρέπει να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας» πρόσθεσε ο τέως γ.γ. της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας από την οικία του στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

«Μαγείρεμα»

Εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση κάνει στο χθεσινό της φύλλο και η ναυαρχίδα του συντηρητικού γερμανικού Τύπου, Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο σχετικό της σχόλιο μιλά για το δεύτερο ελληνικό στατιστικό σκάνδαλο. «Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή», σημειώνει ο σχολιαστής, «απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν “μαγειρεύει” σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε την Τρίτη σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για τη μη ενημέρωση του Δ.Σ. της Αρχής πριν από την αποστολή στη Eurostat των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής της Eurostat, οι επικεφαλής των εθνικών στατιστικών αρχών έχουν «την αποκλειστική ευθύνη» για τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα, τις διαδικασίες και «το περιεχόμενο και την επιλογή της χρονικής συγκυρίας για τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων» (άρθρο 1.4).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή