ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στην πατρίδα για Πανελλήνιες

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πανελλήνιες Εξετάσεις

Η Ευήλια από το Σικάγο, ο Τηλέμαχος από την Τυνησία, ο Σπύρος από την Κύπρο, η Αλίκη από τη Νάπολη, η Μυρτώ και η Καλλίστη από την Κίνα. Δεκαοχτάχρονοι όλοι, αποφοίτησαν φέτος από κάποιο λύκειο εκτός Ελλάδας και αυτές τις ημέρες προετοιμάζονται σε φροντιστήριο της Αθήνας για τις πανελλαδικές εξετάσεις των «τέκνων Ελλήνων από το εξωτερικό», που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για υποψηφίους που κάθε χρόνο μένουν στη σκιά της μεγάλης κατηγορίας των μαθητών των ελληνικών Γενικών Λυκείων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται, κυρίως από παιδιά των οποίων οι γονείς μετανάστευσαν τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν φοιτήσει σε σχολείο –ελληνικό ή ξένο– του εξωτερικού. «Ηταν πολύ δύσκολο στην αρχή να προσαρμοστούμε, καθώς πήγαμε σε μία χώρα την οποία δεν ξέραμε, ούτε τη γλώσσα ούτε τις συνήθειες των ανθρώπων», λέει στην «Κ» η Ελευθερία, η οικογένεια της οποίας μετανάστευσε το 2014 στη Γερμανία.

«Η ύλη των βιβλίων είναι πολύ μεγάλη, και σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι δυσκολίες της γλώσσας. Ηταν μαρτύριο», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Τηλέμαχος, ο οποίος φοίτησε σε ιταλικό σχολείο στην Τυνησία, όπου βρέθηκε λόγω της επαγγελματικής θέσης του πατέρα του. «Ιταλίδα» έγινε τα τρία τελευταία χρόνια της σχολικής της διαδρομής και η Αλίκη, η οποία βρέθηκε –για τους ίδιους λόγους με τον Τηλέμαχο– στη Νάπολη, όπου φοίτησε σε αμερικανικό κολέγιο. Στο ίδιο τμήμα προετοιμάζονται η Μυρτώ και η Καλλίστη, δύο αδελφές που τα τελευταία χρόνια φοίτησαν σε πακιστανικό κολέγιο στην Κίνα, το οποίο ακολουθούσε το αγγλικό σύστημα και τα μαθήματα ήταν στα αγγλικά. Μαζί τους και ο εκ Χαλκίδος Σπύρος, ο οποίος φοίτησε τα τελευταία χρόνια στη Λευκωσία και έχει στόχο να εισαχθεί σε μία ελληνική ιατρική σχολή. Στόχος πολύ πιο δύσκολος, εάν εξεταζόταν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων των λυκείων στην Ελλάδα.

Τα παιδιά από το εξωτερικό μοιράζονται σε πέντε κατηγορίες (π.χ. απόφοιτοι ελληνικών λυκείων του εξωτερικού, ξένων λυκείων με πρόγραμμα, κυπριακών λυκείων) και διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ επιπλέον των θέσεων που ορίζονται για τους αποφοίτους λυκείων στην Ελλάδα. Στις εξετάσεις πέρυσι μετείχαν συνολικά 1.087 υποψήφιοι και εισήχθησαν 758. Κάποιες κατηγορίες εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως η γενική κατηγορία υποψηφίων στην Ελλάδα) και κάποιες μόνο στην Ελληνική Γλώσσα-Εκθεση. Επίσης, υπάρχει βάση εισαγωγής η οποία για κάποιες, εκ των συνολικά πέντε, κατηγορίες είναι το 7 και για κάποιες το 10.

«Τα παιδιά έρχονται με σημαντικές ελλείψεις. Εχουν φτωχό λεξιλόγιο, είναι ανορθόγραφα κάνουν συντακτικά λάθη», παρατηρεί στην «Κ» η κ. Αθηνά Κλάδου από το φροντιστήριο «Ανέλιξη» που ειδικεύεται στην προετοιμασία των συγκεκριμένων εξετάσεων. Οι περισσότεροι υποψήφιοι στοχεύουν στις ιατρικές και, όπως προσθέτει ο μαθηματικός Κώστας Τιμπλαλέξης, τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού είναι υπερπλήρη, και η ζήτηση μεγαλώνει όσο υπάρχει μεταναστευτικό κύμα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ