Ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα

Ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα επόμενα βήματα για τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων δρομολογούν οι πολυεθνικές του πετρελαίου, εν αναμονή της έναρξης των δύο νέων διαγωνισμών για τις περιοχές του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας) και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ισπανική Repsol που αναμένει την έγκριση της απόφασης του υπουργού Ενέργειας για την εξαγορά του 60% του κοιτάσματος των Ιωαννίνων από την Energean Oil, έχει εδώ και δύο μήνες ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Total, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης γραφείων προς ενοικίαση.

Πρόκειται για πρακτική που δείχνει ότι οι πολυεθνικές αντιμετωπίζουν σοβαρά τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, σχολιάζουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες με εμπειρία στις πρακτικές που ακολουθούν διεθνώς οι πολυεθνικές του πετρελαίου. Εκτιμούν δε ότι στην Αθήνα θα εγκατασταθεί και η ExxonMobil αλλά και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ενδιαφερθεί για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Η κινητικότητα από πλευράς επενδυτών συμπίπτει και με αυτήν των αρμοδίων ελληνικών αρχών, αφού στην κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, φαίνεται να έχει εδραιωθεί πλέον η άποψη της αξιοποίησης του εξαιρετικά θετικού momentum της αγοράς υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σχέδιο αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνει σε αυτήν τη φάση τροποποίηση του μοντέλου παραχώρησης συμβάσεων, κάτι που εξετάστηκε από το υπουργείο Ενέργειας ακόμη και στην εκδοχή της συμμετοχής του Δημοσίου στις κοινοπραξίες παραχώρησης, αλλά τελικά επικράτησαν ψύχραιμες απόψεις που δεν έβαλαν σε κίνδυνο ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Το ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη για αλλαγές στο διαγωνιστικό πλαίσιο με επιτάχυνση των διαδικασιών, ενίσχυση της κρατικής διαχειριστικής αρχής (ΕΔΕΥ) και ενεργοποίηση του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από τα έσοδα των υδρογονανθράκων. Κυρίως, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης, αίροντας την αβεβαιότητα που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά και τις ανησυχίες των ελληνικών εταιρειών (ΕΛΠΕ και Energean Oil) και των πολυεθνικών συνεταίρων τους.

Ταχύτητες έχει ανεβάσει το τελευταίο διάστημα και η ΕΔΕΥ, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο την εμπορική επαναπροώθηση των σεισμικών δεδομένων στις δύο περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη. Στόχος η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος και άλλων πολυεθνικών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Πολλές επαφές

Η διοίκηση της ΕΔΕΥ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, καθηγητή Ιωάννη Μπασιά, είναι σε επαφές αυτό το διάστημα τουλάχιστον με δέκα πετρελαϊκές μεγάλου και μεσαίου μεγέθους και η αίσθηση που μεταφέρεται είναι ότι κάποιες από αυτές θα δώσουν το «παρών» στους διαγωνισμούς του Σεπτεμβρίου. Προς ενημέρωση της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας, η ΕΔΕΥ την περασμένη Παρασκευή δημοσίευσε σε διεθνή περιοδικά του κλάδου τον σχεδιασμό της για την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών.

Οι έρευνες αφορούν νέες καταγραφές στα νότια της Κρήτης με αλλαγή διεύθυνσης, έτσι ώστε να δοθεί στους επενδυτές περισσότερη πληροφόρηση για την περιοχή, όπως και νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης. Για τον σκοπό αυτό η ΕΔΕΥ ανανέωσε τη σύμβαση με τη νορβηγική PGS, η οποία έχει ξεκινήσει επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες για την προαγορά σεισμικών προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Εάν όλα πάνε καλά, όπως εκτιμούν από την ΕΔΕΥ, τότε το ερευνητικό σκάφος της PGS θα πλεύσει προς την Ελλάδα το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή