«Η Γαύδος δεν θα γίνει προορισμός ναρκο-διακοπών»

«Η Γαύδος δεν θα γίνει προορισμός ναρκο-διακοπών»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και θεωρείται ιδανικό μέρος για περισυλλογή. Με αυτούς τους συνειρμούς θέλουν οι κάτοικοι της Γαύδου να συνεχίσουμε να συνδέουμε το νησί τους. «Η Γαύδος πατάει πόδι. Η Γαύδος είναι η πατρίδα μας. Ολα αυτά τα χρόνια, σας υποδεχόμαστε για να μοιραστούμε τη γαλήνη και την ομορφιά της. Είμαστε απλοί άνθρωποι, δεν χρειαζόμαστε ναρκωτικά για να δούμε πόσο γαλανός είναι ο ουρανός. Είμαστε απλοί άνθρωποι και θέλουμε να παραμείνουμε έτσι. Μηδενική ανοχή στον ναρκο-τουρισμό» έγραφε στα αγγλικά το πανό που χθες ανήρτησαν στο λιμάνι του νησιού. Αυτό το μήνυμα έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση οι λιγοστοί κάτοικοι της Γαύδου, που τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουν θορυβημένοι ότι στο νησί τους όχι μόνον γίνεται χρήση αλλά και αγοραπωλησία ενδοφλέβιων ουσιών. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αναφορές στο Διαδίκτυο, όπου η Γαύδος παρουσιάζεται σαν Ελντοράντο για όσους θέλουν να κάνουν χρήση «σκληρών» ναρκωτικών. «Δεν χρειάζεται να κουβαλάς, θα βρεις τα πάντα εκεί», αναφέρει ένας άτυπος… τουριστικός οδηγός.

«Ορισμένοι έρχονται εδώ με στόχο την πώληση ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κατασταλτικών μηχανισμών, αφού διαθέτουμε μόλις έναν αστυνομικό», περιγράφει ανήσυχη η δήμαρχος, Γκέλη Καλλινίκου, «όπως και τη γεωγραφική μας θέση». Βλέποντας, λοιπόν, ότι τα προτερήματα του τόπου τους, η ηρεμία και η απομόνωση, γίνονται μπούμερανγκ, οι έως τώρα φιλήσυχοι κάτοικοι εξεγείρονται. «Θέλουμε να σταματήσουμε το κακό εν τη γενέσει», λέει κατηγορηματικά εκ μέρους όλων η δήμαρχος, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Γαύδος να αποκτήσει τέτοιο brand name». Το «κακό» γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς, όπως έχει διαπιστώσει η κ. Καλλινίκου, «επιλέγουν συχνά το νησί πρώην χρήστες σε στάδιο απεξάρτησης, που θέλουν να αποκοπούν από το παρελθόν για να κάνουν μια νέα αρχή». Φαίνεται, όμως, ότι οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να διανύσουν πολλά ναυτικά μίλια ώστε να μην τους χάσουν από πελάτες.

Στόχος, βέβαια, της ηχηρής διαμαρτυρίας είναι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες να μη βλάψουν την εικόνα του νησιού συνολικά. Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια οι αφίξεις στη Γαύδο βαίνουν αυξανόμενες. Η τοπική κοινωνία, που μετράει μόλις 80 ψυχές τον χειμώνα, προσπαθεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν. «Εξελισσόμαστε σε κέντρο του φυσιολατρικού αλλά και του σεμιναριακού τουρισμού», λέει με καμάρι η δήμαρχος στην «Κ». «Εχουμε παρατείνει την τουριστική περίοδο, που εδώ διαρκεί σχεδόν δώδεκα μήνες», εξηγεί, «τα καταλύματα συνεχώς βελτιώνονται, εξοπλίζονται με συστήματα θέρμανσης και τζάκια, ώστε να φιλοξενούν ταξιδιώτες και τον χειμώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή