Προτάσεις από Μητσοτάκη για νέα αντιπυρική πολιτική

Προτάσεις από Μητσοτάκη για νέα αντιπυρική πολιτική

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημασία δεν έχουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω από τα καμένα, αλλά πώς θα αντιμετωπιστούν αντίστοιχες καταστροφές στο μέλλον. Αυτό διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με παρέμβασή του άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό χωρίς να τον κατονομάζει («ποιοι ήταν άφαντοι ενώ θα ’πρεπε να ’ναι παρόντες») και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απεικονίζοντας το νέο μοτίβο που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής και το οποίο συνοψίζεται στο δίπτυχο «σκληρή κριτική αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις».

Το παρασκήνιο της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, σε συνεννόηση με τον αρχηγό του σώματος, και η…σύμπτωση της απόφασης του πρωθυπουργού να πετάξει –ύστερα από τέσσερις ημέρες απουσίας– πάνω από τα καμένα, την ίδια ακριβώς ώρα που είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποδίδεται σε επικοινωνιακό παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συμπτώσεις οι οποίες οδήγησαν στην ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι ενδιαφέρουσες. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή από συνεργάτη του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος ότι ο αρχηγός αδυνατούσε να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αρχηγείο, επειδή πετούσε μαζί με τον πρωθυπουργό πάνω από τα καμένα. Το παρασκήνιο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με ανάρτησή του στο Facebook. Σε αυτήν σημειώνει με νόημα ότι «οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμερα (σ.σ.: χθες) το πρωί στις 10.30».

Διαμηνύοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής –«την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με τους όρους τού χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το “νέο” στην πολιτική», σημειώνει–, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην κατάθεση έξι προτάσεων για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η παρέμβαση αποτυπώνει τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.: αυτή δεν θα εξαντλείται στην κριτική, αλλά θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα και ορμώμενος από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος (2007-2009), καταθέτει προτάσεις, μεταξύ των οποίων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, την αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, την επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κ.ά. Στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ανιχνεύονται οι πρώτες ψηφίδες του νέου αφηγήματος το οποίο θα ξεδιπλωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, με αφετηρία και ορόσημο τη φετινή εμφάνισή του στη ΔΕΘ: και αυτό είναι η πρόθεση της ηγεσίας της Ν.Δ. να μη μείνει μόνο στη σκληρή αντιπολίτευση, αλλά να δώσει περισσότερο χώρο στο θετικό αφήγημα και στις προτάσεις της για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η Ν.Δ., απαντώντας στις αιτιάσεις του Μαξίμου, εστίασε στις έξι προτάσεις –«απάντηση στη χυδαιότητα της κυβέρνησης»– και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται «επειγόντως» έναν σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή