«Le grand bleu». Το όνομα αυτό επέλεξαν οι αρχιτέκτονες μίας πολυτελούς, εξοχικής κατοικίας στη Νάξο, για να αποδώσουν την εικόνα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από το εξωτερικό της. Το «Απέραντο Γαλάζιο» κατασκευάζεται σε πλαγιά πάνω από την παραλία της Πλάκας με «φυγή» προς το Αιγαίο, το βουνό και τη Χώρα, για να παραδοθεί σύντομα στους Γάλλους ιδιοκτήτες του. Το «Κ» παρουσιάζει αυτό το ξεχωριστό έργο στις Κυκλάδες, που σχεδίασε μία ομάδα τριών νέων αποφοίτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. 

«Η κατοικία εμπνέεται από παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς και αναπτύσσεται σε στενή σχέση με το έδαφος, ακολουθώντας τη φυσική τοπογραφία, το δρόμο του νερού και των μονοπατιών. Η σύνθεση δεν ακολουθεί ένα αυστηρό γεωμετρικό μοτίβο, αλλά αντίθετα ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητές του», εξηγεί ο Αριστείδης Μησιάρης, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας. 

Η είσοδος στην υπόσκαφη κατοικία επιτρέπει άμεση οπτική επαφή με το καθιστικό. Στο βάθος «καδράρεται» η τραπεζαρία που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστη θέα προς τον ορίζοντα. Δίπλα, χτισμένο σε εσοχή, βρίσκεται το τζάκι. Προχωρώντας προς τα δεξιά, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη γεωμετρία της κεντρικής σκάλας, που ο όγκος της σιγά-σιγά «σβήνει» προς τα πάνω, αποκαλύπτοντας την κουζίνα και τον γεμάτο φως διάδρομο που οδηγεί στους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού. Από την κουζίνα, υπάρχει άμεση επικοινωνία με την μπροστινή αυλή, έτσι ώστε βγαίνοντας, η διαμορφωμένη ημι-υπαίθρια εσοχή να προσφέρεται για πρωινό γεύμα με θέα προς τη θάλασσα και τη Χώρα της Νάξου.

Ο διαμπερής διάδρομος, που διατρέχει το κτίριο σε όλο του το μήκος, φωτίζεται από το πέτρινο αίθριο δίνοντας την αίσθηση μίας φυσικής μεσογειακής χαράδρας. Η θέα μπροστά από τον ημι-υπαίθριο χώρο του καθιστικού συμπληρώνεται με το δέντρο της ελιάς, σύμβολο του ελληνικού μεσογειακού κλίματος.

Η διαρρύθμιση των υπνοδωματίων έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να «προσφέρουν» μαγευτική θέα προς τον ορίζοντα και την αυλή. «Θεωρήσαμε σημαντικό κάθε δωμάτιο να είναι αρκετά ευρύχωρο, να έχει ντουλάπες και έναν προσωπικό χώρο υγιεινής, που ταυτόχρονα να φωτίζεται επαρκώς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αίθριων φωταγωγών, που φέρνουν τις ακτίνες του ήλιου στο εσωτερικό», λέει στο «Κ» η Ήρα Δεσύπρη, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας. 

Στον εξωτερικό χώρο, η πισίνα αναπτύσσεται γραμμικά, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της όψης της κατοικίας. Το επίμηκες σχήμα της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ομαλή μετάβαση του βάθους της, όπως θα γινόταν και σε μία φυσική ακτή. Έξω από την πισίνα μπορεί κανείς να απολαύσει τον ήλιο και τη θέα σε κάθε σημείο της αυλής ή να καθίσει στον ειδικά διαμορφωμένο σε επίπεδα χώρο, ιδανικό σημείο μετά τη δύση του ηλίου, καθώς προσφέρει πανοραμική θέα. 

«Η κατοικία συνδυάζει τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό χειρισμό με τη χειροποίητη αίσθηση και το ύφος του παραδοσιακού», εξηγεί ο Φίλιππος Τσουλογιάννης - Νικολάου, που είναι το τρίτο μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας. «Τα συμβατά υλικά δόμησης με οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλο, επιχρισμένα με λευκό σοβά όπως και η δομή από πέτρα, δημιουργούν μια δυναμική αντίθεση μεταξύ χτιστού και φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, η επιλογή απλών υλικών, συμβατών με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική βοηθάει στην ένταξη αυτής της δυναμικής “γραμμής” στο τοπίο της Νάξου».

Βιοκλιματική κατοικία

Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει φυτεμένο δώμα και χάνεται στο φυσικό έδαφος (υπόσκαφο). Σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι βιοκλιματικές του ιδιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες το χώμα μεταφέρει τη θερμοκρασία του εδάφους κρατώντας το κτίριο δροσερό, ενώ το χειμώνα, το έδαφος λειτουργεί ως μόνωση προστατεύοντας το εσωτερικό από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Στόχος είναι η δημιουργία μιας βίλας φτιαγμένη για τον άνθρωπο και όραμά μας είναι η υλοποίηση ενός αρχιτεκτονικού έργου που δεν θα αποτελεί μία απλή κατοικία, αλλά ένα τοπόσημο της περιοχής», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. 

Νικητές Διαγωνισμού 

Η σχέση των νεαρών αρχιτεκτόνων με το νησί είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ως φοιτητές ακόμη του ΕΜΠ κέρδισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες το διαγωνισμό «The House Project», που διοργάνωσε η κατασκευαστική εταιρεία της Νάξου, Veronis - Jakobsen, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Best Athens» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Το πρότζεκτ αφορούσε τη μελέτη της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ενός σύγχρονου συγκροτήματος υπόσκαφων κατοικιών. Η ομάδα του Αριστείδη, της Ήρας και του Φίλιππου ξεχώρισε με τη δουλειά της και η διάκριση αυτή εκτιμήθηκε. Όταν η ίδια εταιρεία ανέλαβε φέτος να κατασκευάσει αυτό το ιδιαίτερο οικοδόμημα στην Πλάκα, απευθύνθηκε στους πτυχιούχους -πλέον- της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. «Οι τρεις φοιτητές είχαν κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις», λέει στο «Κ» ο Γιώργος Βερώνης, που διευθύνει το γραφείο Veronis - Jakobsen. «Όταν λοιπόν οι Γάλλοι αγοραστές ήρθαν σε επαφή μαζί μου ζητώντας κάτι ξεχωριστό, ήμουν βέβαιος ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, με καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες, δημιουργώντας μία εξοχική κατοικία με σεβασμό στο περιβάλλον του νησιού και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική», εξηγεί. 

Οι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει και άλλα έργα στην Αθήνα και δηλώνουν διαθέσιμοι σε νέες προκλήσεις και καινοτομίες. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου που έχουμε αναλάβει στη Νάξο», λέει η Ήρα Δεσύπρη και καταλήγει: «Θα θέλαμε να κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς το ελληνικό τοπίο με την ιδιαίτερη ομορφιά και την ιστορία του αποτελεί πρόκληση για κάθε νέο αρχιτέκτονα». ■

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ