Νεκρός σε τροχαίο ο καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας

Νεκρός σε τροχαίο ο καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλό παράδεισο, γιατρέ». Με αυτόν το λιτό τρόπο αποχαιρέτισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «ΣυνεχίΖΩ» τον καρδιοχειρουργό Χρήστο Λόλα, που έφυγε από τη ζωή προχθές το απόγευμα μαζί με τη σύζυγό του σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το 1990, ο Λόλας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον «Ευαγγελισμό» (μαζί με τον Γ. Τόλη στο «Υγεία»), εγκαινιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Η απώλεια είναι μεγάλη για την επιστημονική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό και η «τσιμπιά» της θλίψης, έντονη ανάμεσα στους μεταμοσχευμένους καρδιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 80χρονος καρδιοχειρουργός βγήκε στις 5 το απόγευμα με το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε και η σύζυγός του Κλώντια, από στενό στο ύψος του 36ου χιλιομέτρου Αθηνών – Σουνίου, όπου συγκρούστηκε σφοδρά με αυτοκίνητο που κινούνταν επί της Αθηνών – Σουνίου. Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο που μετέφερε το ζευγάρι στο Ασκληπιείο Βούλας. Επί έξι ώρες οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους κρατήσουν στη ζωή, αλλά στάθηκε αδύνατον.

Ο Χρήστος Λόλας γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύθηκε επί μια πενταετία στην Kαρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ορεγκον των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του associate professor. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα «για λόγους συναισθηματικούς», όπως έχει πει, και του ανατέθηκαν η οργάνωση και η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στις 15 Αυγούστου του 1990 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο, εγκαινιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση καρδιάς και ο συνάδελφός του Γ. Τόλης στο «Υγεία».

Είχε γράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ηταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές σε βαλκανικές χώρες και στην Κίνα, όπου διενήργησε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Χρήστος Λόλας υπήρξε και παίκτης μπάσκετ του Αρη Θεσσαλονίκης, αλλά και ερασιτέχνης golfer. Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας. Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκιο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λωζάννης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 – είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ATHOC 2004.

Ο Λόλας παρέμενε ενεργός και δραστήριος. Σε μια πρόσφατη παρέμβασή του σε εκδήλωση σχετικά με το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, είχε υποστηρίξει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σοφοί, «αλλά έγκειται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή