Ο μικρός Νικολάκης με όγκο στον εγκέφαλο και η συλλογή χρημάτων

Ο μικρός Νικολάκης με όγκο στον εγκέφαλο και η συλλογή χρημάτων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τηλεφώνημα –από απόκρυψη– μια ανδρική φωνή είπε: «Εξω από την πόρτα σου υπάρχει ένας φάκελος». Ο Θοδωρής Δανιηλίδης πράγματι άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του και βρήκε έναν τσαλακωμένο φάκελο από κάποιον λογαριασμό. Πάνω ήταν γραμμένο πρόχειρα με στυλό: «Σταμάτα αυτό που κάνεις, θα έρθω να σε βρω». Θορυβημένος, ξαναμπήκε στο σπίτι. Ηταν ώρα να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Από τότε που ίδρυσε την ομάδα των «Ελληνικά Hoaxes» με στόχο την κατάρριψη αναληθών δημοσιευμάτων στο Ιντερνετ, ο Θοδωρής έχει δεχθεί ουκ ολίγα υβριστικά ή ακόμα και απειλητικά μηνύματα. Αυτήν τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου, όταν η ομάδα καταπιάστηκε με ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsthessaloniki σχετικά με τον «μικρό Νικολάκη που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και προκειμένου να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού για να θεραπευτεί, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα». Το άρθρο που κυκλοφόρησε ευρέως μέσω Facebook, ζητούσε από τους πολίτες να καταθέσουν χρήματα σε έναν λογαριασμό χωρίς όνομα δικαιούχου ή κάποια άλλη πληροφορία. Οπως αποκαλύφθηκε, το άρθρο είχε σημαντικές ομοιότητες με έναν άλλο έρανο που είχε κυκλοφορήσει παλιότερα στη Λέσβο – αυτός αφορούσε αληθινό περιστατικό. Επίσης, ελέγχοντας τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, παρατήρησαν ότι ανήκει στο όνομα διαχειρίστριας ενός άλλου σάιτ, του kwloxaneio.gr. Εν ολίγοις, διαπίστωσαν ότι ο «μικρός Νικολάκης» δεν υφίσταται, επρόκειτο για απάτη. Ερευνώντας περισσότερο, ανακάλυψαν και άλλους τέτοιους εράνους-μαϊμού, δημοσιεύοντας τα πειστήρια στο σάιτ τους (για παράδειγμα, ίδιοι αριθμοί τραπέζης για διαφορετικά «άρρωστα» παιδιά). Ολοι αυτοί οι έρανοι είχαν χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Facebook.

Το πρώτο άρθρο για την απάτη «ανέβηκε» στο ellinikahoaxes.gr στις 8 Αυγούστου. Το απόγευμα της 9ης Αυγούστου ο Θοδωρής Δανιηλίδης λαμβάνει ένα παράξενο τηλεφώνημα. Ηταν κι αυτό από απόκρυψη. «Ηταν ένας που μου παρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος και ζητούσε να μου πάρει συνέντευξη για το θέμα, προσφέροντάς μου και χρήματα, 500 ευρώ, για να είναι –λέει– αποκλειστική. Γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, του είπα να με ξαναπάρει σε δύο ώρες γιατί περίμενα κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Πράγματι με ξαναπήρε, αλλά δεν απάντησα γιατί κατάλαβα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε», λέει ο Θοδωρής στην «Κ».

Απίστευτο

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε και κάτι εντελώς απίστευτο. Ενας φίλος του έλαβε μήνυμα μέσω Facebook από μια άγνωστή του γυναίκα. Ισχυρίστηκε ότι είναι ξαδέρφη του Δανιηλίδη και του έστειλε ένα λινκ μιας σελίδας στο Facebook γράφοντας «κάνε με add εδώ για να μιλάμε». Ηταν παγίδα (phishing). Πάτησε το λινκ, πληκτρολόγησε τους κωδικούς του προφίλ του, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Αργά τη νύχτα, ο Θοδωρής άκουσε τον ήχο του messenger. Ηταν ο «φίλος» του (δηλαδή εκείνοι που είχαν οικειοποιηθεί το προφίλ του), που άρχισε να τον ρωτάει διάφορα για την έρευνα, να του ζητάει να σταματήσει μην έχει μπλεξίματα. «Δεν σκέφτεσαι το παιδί σου;».

Την επόμενη ημέρα, ο Δανιηλίδης δέχθηκε το τηλεφώνημα που ειδοποιούσε για τον φάκελο έξω από την πόρτα. Αναγνώρισε αμέσως τη φωνή: ήταν του «δημοσιογράφου» που του ζητούσε συνέντευξη. Εχουν ακολουθήσει και άλλα απειλητικά τηλεφωνήματα που όλα ζητούν το ίδιο: να σταματήσει η έρευνα, να «κατέβουν» τα ελληνικά hoaxes από το Ιντερνετ. «Αλλιώς θα την πληρώσει το παιδί και η γυναίκα σου».

Η υπόθεση φυσικά έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη, ενώ έχει επιληφθεί και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση του «μικρού Νικολάκη» χτύπησε ευαίσθητο νεύρο. «Ηταν πολύ ψυχοφθόρο όλο αυτό, δεν το κρύβω. Μπορεί να δέχομαι συχνά απειλές, αλλά όχι και να έρθουν στην πόρτα μου… Εχουν την εντύπωση, όμως, ότι θα με τρομάξουν και θα καταφέρουν να μας σταματήσουν από το να κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή