«Ανοιγμα» Κυκλαδικού στις νεότερες ηλικίες και στις συνεργασίες

«Ανοιγμα» Κυκλαδικού στις νεότερες ηλικίες και στις συνεργασίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει καταφέρει κάτι σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μονάχα η σύζευξη ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και το contemporary, αλλά το γεγονός ότι μπορεί να δει μεγάλες θεματικές ενότητες μέσα στη διαχρονία τους: από τον έρωτα, την ίαση και τον θάνατο, την τριλογία που έγραψε ιστορία τα προηγούμενα χρόνια, θα περάσει φέτος τον Νοέμβριο στο χρήμα. Στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και σε έναν κόσμο όπου η οικονομία έχει πρωτεύοντα ρόλο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τις απαρχές των συναλλαγών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ, θα παρουσιάσει την ίδια περίοδο ένα αφιέρωμα στον εικαστικό Μάικ Κέλι, που θεωρήθηκε από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλά έργα του.

Οι επιλογές αυτές μόνον τυχαίες δεν είναι. Το εκθεσιακό πρόγραμμα στηρίζεται αφενός στη βαθιά γνώση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό του διευθυντή Νίκου Σταμπολίδη, αλλά και στην αγάπη για τη σύγχρονη τέχνη που έχει η πρόεδρος Σάντρα Μαρινοπούλου. Εργάζονται από κοινού, έτσι ώστε το μουσείο να διατηρήσει το ποιοτικό του κοινό και ταυτόχρονα να κάνει ένα άνοιγμα στις νεότερες ηλικίες.

Η διαδρομή που μας αποκαλύπτει τα πρώτα στάδια της οικονομίας στην έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα» βασίζεται στα νομίσματα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, που διαθέτει εξαιρετική νομισματική συλλογή. Θα περιλαμβάνει εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, αλλά το βάρος θα δίνεται στις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ως γνωστόν, οι παραστάσεις αυτές αποτελούν άριστες πηγές ιστορικών πληροφοριών, μεταφέροντάς μας στην τέχνη και την κοινωνία της εποχής όπου κόπηκαν.

Εκθέματα από άλλα μουσεία

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, έχουν επιλεγεί να παρουσιασθούν και άλλα αρχαία αντικείμενα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές) προερχόμενα από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, η εικονογραφία και οι αναφορές των οποίων τεκμηριώνουν επιστημονικά τις παραστάσεις που αποτυπώνονται στις νομισματικές επιφάνειες.

Στις 15 Νοεμβρίου, το μουσείο σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ θα φιλοξενήσει την έκθεση «Mike Kelley: Fortress of Solitude», η οποία συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά έργα ολόκληρης της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη για να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο. Ο Κέλι υπήρξε ένας χαρισματικός δημιουργός με μεγάλη ευχέρεια μέσων, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική έως το σχέδιο, το βίντεο και την περφόρμανς. Κοιτάζοντας το «παιχνίδι» μεταξύ μνήμης και λήθης (που το περιέγραφε ως «ενεργή αμνησία»), πάσχιζε να δει πώς προσπαθούμε διαρκώς να ανασυστήσουμε τον εαυτό μας με βάση τις ασταθείς και αναξιόπιστες αναμνήσεις από το παρελθόν μας. Ο εικαστικός έφυγε το 2012 από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του βαρύ αποτύπωμα. Γεννημένος στο Ντιτρόιτ, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Λος Αντζελες, κάτι που τον έστρεψε να σχολιάσει μέσα από τη δουλειά του όλες τις αμερικανικές νευρώσεις: τη σεξουαλικότητα, την παιδικότητα, τη μνήμη, την έλξη για το ανοίκειο και το τερατώδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή