«Ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος από τις χρεώσεις ΥΚΩ

«Ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος από τις χρεώσεις ΥΚΩ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς το άγχος των φουσκωμένων λογαριασμών θα ανάψουν τις ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση τη φετινή χειμερινή περίοδο τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς διορθώθηκε η στρέβλωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η νέα μεθοδολογία χρεώσεων των ΥΚΩ θα ελαφρύνει τον σχετικό λογαριασμό για τις μέσες καταναλώσεις που αντιστοιχούν στη μεγάλη γκάμα των καταναλωτών σε ποσοστό 50%-60%.

Η νέα μεθοδολογία περιλαμβάνεται στην εισήγηση για τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τα ΥΚΩ που έχει υποβάλει η ΡΑΕ προς έγκριση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Αυτή συρρικνώνει τις τέσσερις κλίμακες χρεώσεων σε τρεις και οριοθετεί αυστηρά τη χρέωση της επόμενης κλίμακας μόνο για τις κιλοβατώρες που έχουν υπερβεί το όριο της προηγούμενης και όχι για το σύνολο της κλίμακας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. 

Η πρώτη κλίμακα αφορά σε καταναλώσεις 0-1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο με χρέωση στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα. Η δεύτερη κλίμακα περιλαμβάνει καταναλώσεις από 1.600 με 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα και η τρίτη καταναλώσεις άνω των 2.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο με χρέωση στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα. Οπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη της ΡΑΕ, οι νέες χρεώσεις φέρνουν μειώσεις για τις καταναλώσεις 2.000-4.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, κάτι που καλύπτει το 50-60% των μέσων νοικοκυριών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη μεθοδολογία όταν η κατανάλωση ξεπερνούσε την κλίμακα χαμηλής χρέωσης έστω και κατά μία κιλοβατώρα χρεωνόταν στο σύνολό της με την υψηλή τιμή της επόμενης κλίμακας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση νοικοκυριών με μεσαίες καταναλώσεις που τη χειμερινή ή τη θερινή περίοδο έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και ψύξη, αφού η αυξημένη κατανάλωση άλλαζε και την κατηγορία της κλίμακας τιμολόγησης των ΥΚΩ. Η έγκριση της σχετικής εισήγησης της ΡΑΕ από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η καθυστέρηση της έγκρισης συνδέεται με την πρόταση που έχει υποβάλει η ΡΑΕ για κάλυψη ενός ποσού της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ ετησίως για το κόστος των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως επιστροφή του 50% του ΕΦΚ που επιβαρύνουν τις ΥΚΩ. Η πρόταση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το υπουργείο Οικονομικών κι αυτό γιατί θα πρέπει να βρεθεί κάποιο ισοδύναμο για την απώλεια των δημοσίων εσόδων, κάτι που δεν είναι εύκολο. Στην περίπτωση που η πρόταση της ΡΑΕ γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών, τότε η επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την ανάκτηση ποσού ύψους 360 εκατ. ευρώ για παλαιότερα έτη από τη ΔΕΗ θα είναι μηδενική. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξεως των 2-3 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή