Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα αποφάσισε η καναδική Eldorado Gold. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, πέρα από κάποια προγράμματα συντήρησης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado Gold «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στη Χαλκιδική και στη Θράκη (λόφος Περάματος, Σάπες).

Η εταιρεία αναφέρει ως αιτία την καθυστέρηση έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει «εμποδίσει» τη δυνατότητά της να «αναπτύξει και να λειτουργήσει» τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Τα ορυχεία αυτά, όπως και αυτό το Στρατωνίου, θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης από τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και οι συμβάσεις των συμβασιούχων θα τερματιστούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, όπως  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τζορτζ Μπερνς σε συνέντευξη στο χθεσινό φύλλο της «Κ», η εταιρεία «ακόμα αναμένει λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία διαιτησίας που εκκρεμεί». Σημειώνεται ότι «δεν έχει ειδοποιηθεί επισήμως» για το αντικείμενο της διαιτησίας και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η όποια διαδικασία θα δείξει εκ νέου τη συμμόρφωση της εταιρείας «με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς». Η Eldorado Gold υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα».

Η εταιρεία, σημειώνεται, «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει την εξής δήλωση του κ. Μπερνς:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ.  δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα».

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι θα υπάρξει διαιτητική διαδικασία εναντίον της Ελληνικός Χρυσός, με τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει πρόσφατα την προθεσμία επίσημης ειδοποίησης ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Μπερνς στην «Κ», προσάπτει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις άνω των 30 μηνών για άδειες. Ο επικεφαλής της καναδικής πολυεθνικής να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή