Οκτώ νέα σχολικά κτίρια μέσω ΣΔΙΤ στα Χανιά

Οκτώ νέα σχολικά κτίρια μέσω ΣΔΙΤ στα Χανιά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο έργο στην Κρήτη που θα κατασκευαστεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά στην κατασκευή 8 νέων σχολικών κτιρίων στον νομό Χανίων και την ανάπλαση του κεντρικού πάρκου της πόλης και έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε ο Δήμος Χανίων, οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες μαθητές να κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις περιαστικές περιοχές: για παράδειγμα, το πρώτο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας έχει περισσότερους από 500 μαθητές που κάνουν μάθημα σε ένα σχολικό κτίριο και σε έξι προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ το 11ο και 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων λειτουργούν σε ημιυπόγεια. Οσον αφορά στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στο κέντρο των Χανίων, ο δήμος εκτιμά ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Το έργο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την κατασκευή 8 σχολικών συγκροτημάτων στα Χανιά: στη Νέα Κυδωνία (2ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο), στο Ακρωτήρι (2ο Γυμνάσιο, Δημοτικό Χωραφακίων, 11ο και 27ο Νηπιαγωγείο), στο Ελ. Βενιζέλος (4ο Γυμνάσιο, 18ο Δημοτικό, 18ο Νηπιαγωγείο) και στη Θέρισο (1ο Νηπιαγωγείο Περιβολιών). Επίσης, την αναβάθμιση του πάρκου, το οποίο θα ενωθεί με γειτονικό δημοτικό χώρο.

«Αν αναλογιστούμε ότι για πολλά χρόνια κατασκευάστηκε μόνο μία νέα σχολική μονάδα στον δήμο, τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσες δεκαετίες θα χρειαζόταν για να κατασκευάσουμε 8 νέες μονάδες», δήλωσε χθες ο δήμαρχος, κ. Αναστάσιος Βάμβουκας. «Ισως είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές, που έχει πετύχει μεταπολεμικά δημοτική αρχή στα Χανιά».

Με την έγκρισή του από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εξουσιοδοτείται η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή των έργων και τη διαχείρισή τους (συντήρηση κ.λπ.) για διάστημα 25 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή