Μήνυμα Παυλόπουλου υπέρ ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής

Μήνυμα Παυλόπουλου υπέρ ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, ακόμη και όταν κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, απηύθυνε από τη Μάλτα, όπου βρίσκεται για την άτυπη συνάντηση των αρχηγών-κρατών του Arraiolos Group (συμμετέχουν οι 13 μη εκτελεστικοί πρόεδροι της Ε.Ε.) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάλεσε, μάλιστα, τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρ. Παυλόπουλος μίλησε για «σοβαρή πρόκληση» απέναντι σε πτυχές και εγγυήσεις της αρχής της αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι είναι «νομικώς επιβεβλημένο» η αρχή αυτή να γίνεται σεβαστή και όταν «αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής». Κι αυτό διότι, όπως επισήμανε, «σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης είναι η προστασία του ανθρώπου και δη του Ευρωπαίου πολίτη, ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης». Το μέλλον της Ευρώπης και η περαιτέρω ενοποίησή της, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, εξαρτώνται εν πολλοίς «από την αποφυγή του κινδύνου της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων», οι οποίες με τη σειρά τους, συνέχισε, «ενισχύουν τα μορφώματα του λαϊκισμού –ακόμη δε περισσότερο τα υπολείμματα του ναζισμού– που τελευταία έχουν εμφανισθεί σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Νωρίτερα είχε τονίσει ότι η λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου είναι υποχρέωση που απορρέει από πλήρεις κανόνες δικαίου, όπως από την αρχή της αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή