Κίνδυνος να φύγει η έδρα της ENISA από την Ελλάδα

Κίνδυνος να φύγει η έδρα της ENISA από την Ελλάδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζήτησα τον λόγο για να αναφερθώ στον κακό μας εαυτό που δημιουργεί ένα βαρίδι», άρχισε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης την παρέμβασή του στην ιδιαίτερης σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία: Επρόκειτο για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την ενημέρωση σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τόσο η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Δανέλλης στη συνέχεια –και την οποία αναδεικνύει σήμερα η «Κ»– όσο και η εξέλιξη της εν λόγω κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι ενδεικτικές της αναξιοπιστίας των αρμοδίων για τον χειρισμό κρίσιμων υποθέσεων, καθώς και της ανεπάρκειας της εθνικής αντιπροσωπείας.

Στα «τυπικά», σημειώνεται ότι αν και το ζήτημα είναι προφανώς σημαντικό για τη θέση και την εικόνα της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αναζητούνται έδρες ευρωπαϊκών οργανισμών – υπηρεσιών – θεσμών που ήταν επί βρετανικού εδάφους ενόψει Brexit), μόνον επτά από τους σχεδόν εκατό βουλευτές-μέλη των δύο επιτροπών θέλησαν να τοποθετηθούν εκφράζοντας απόψεις, προτάσεις ή και ιδέες. Το φαινόμενο της «αδιαφορίας» δεν είναι καινούργιο, πλην όμως ύστερα από επτά χρόνια κρίσης δείχνει πως δεν υπάρχουν τάσεις διόρθωσης παλαιών κακών συνηθειών.

Ως προς την ουσία: Η ελληνική πρόταση, όπως παρουσιάστηκε από κυβερνητικής πλευράς κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και δευτερευόντως από τον υπουργό Υγείας Ανδρ. Ξανθό, αφορά τη φιλοξενία της έδρας στο κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνη». Οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, από σχεδόν όλα τα κόμματα, σημείωσαν την εθνική σημασία της υπόθεσης.

Στην παρέμβασή του, πάντως, ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι η χώρα μας, εξαιτίας του κακού παρελθόντος σε ανάλογη υπόθεση, μάλλον δεν έχει καλό σημείο αφετηρίας. Πρόκειται για την έδρα της ENISA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ασυνέπεια

«Φιλοξενούμε τον Οργανισμό από το 2003, αλλά ακόμα και σήμερα, δεν είμαστε εντάξει στις συμβατικές υποχρεώσεις μας, που δεν ήταν παρά μόνο τρεις: 1) Να διασφαλίσουμε τα κτίρια που θα φιλοξενούσαν τον Οργανισμό. 2) Να ιδρύσουμε ένα σχολείο ευρωπαϊκής παιδείας για τα παιδιά των εργαζομένων στον Οργανισμό και 3) να διασφαλίσουμε μία άμεση τακτική σύνδεση Ηρακλείου – Βρυξελλών». Οπως τονίστηκε, μόνο η πρώτη συμβατική υποχρέωσή μας εκ των τριών υλοποιήθηκε – και αυτή με καθυστέρηση ετών. Στις άλλες δύο ποτέ η Ελλάδα δεν φάνηκε συνεπής. Αποτέλεσμα πρώτο, να εμφανιστούν εκ νέου διεκδικητές της έδρας. Αποτέλεσμα δεύτερο, η έδρα του Οργανισμού «να έχει ήδη διαχωριστεί, με το επιχειρησιακό σκέλος του, που είναι στην Αθήνα από το 2012. Στο Ηράκλειο έχει μείνει μέσα στο τεράστιο κτίριο, που ειδικά κατασκευάστηκε και κόστισε και στους Ελληνες φορολογουμένους, όχι μόνο στους Ευρωπαίους, μόνο το διοικητικό κομμάτι, δηλαδή καμιά δεκαριά υπάλληλοι».

Προς απογοήτευση όσων παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την αρνητική κατάσταση: «Είμαστε σε γνώση αυτών των προβλημάτων, προκύπτουν από το γεγονός ότι οι υποδομές στην Κρήτη δεν ήταν ανάλογες με αυτές που περίμεναν οι εργαζόμενοι στον ENISA. Τώρα επεξεργαζόμαστε μια νέα συμφωνία έδρας για να δώσουμε κάποια περισσότερα προνόμια διπλωματικά στους εργαζομένους και ελπίζουμε ότι το 2020 θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον Οργανισμό», είπε. Το 2020 είναι η καταληκτική προθεσμία για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αλλιώς η «έδρα» της ENISA θα φύγει από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή