80 χρoνια πριν… 18 και 19-IX-1937

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΔΟΣ ΓΚΑΙΡΙΓΚ: Βερολίνον, 17.- Μεταξύ των πολιτικών κύκλων ενταύθα, λέγεται μετά βεβαιότητος ότι, μετά την παραίτησιν του δρος Σαχτ, αναμενομένην περί το τέλος του τρέχοντος μηνός, το υπουργείον των Οικονομικών θ’ αναλάβη ο στρατηγός Γκαίριγκ. Ο δρ Σαχτ θα παραμείνη πρόεδρος της Ράιχσμπανκ. Ο στρατηγός Γκαίριγκ είναι ήδη υπουργός της Αεροπορίας, πρωθυπουργός της Πρωσσίας και επίτροπος διά Τετραετές Σχέδιον Επαρκείας. [Σημ. «Φ»: Ο Σαχτ, άνθρωπος του διεθνούς κεφαλαίου, πέρασε από τη δίκη της Νυρεμβέργης χωρίς ουσιαστικά να θιγεί, με τη συνευθύνη και των Σοβιετικών. Αντιθέτως, ο Γκαίριγκ κατεδικάσθη εις θάνατον και αυτοκτόνησε. Ηταν ο μόνος εκ των ηγετικών παραγόντων της χιτλερικής Γερμανίας που ανέλαβε στο δικαστήριο ευθαρσώς τις ευθύνες του και δεν προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από γελοίες και άνανδρες δικαιολογίες του τύπου «εγώ εκτελούσα διαταγές…», όπως έπραξε η δειλιάσασα πλειονότητα των άλλοτε φοβερών και τρομερών ναζί στρατηγών και άλλων αξιωματούχων. Στη φωτογραφία, ο Χίτλερ και Σαχτ, ο τραπεζίτης-κλειδί για τη χρηματοδότηση του πολέμου του.]

LES BAS-FONTS: Συνελήφθη ο […] ετών 21 σεσημασμένος κλέπτης, διότι αφήρει τα χειραμάξια των πλανοδίων μικροπωλητών τα οποία και μετεπώλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή