Το Κονκλάβιο (19/9/17)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος η αφίσα

«Αφίσα κολλάς;». Κρίσιμη η ερώτηση από τη δεκαετία του ’80 κι έπειτα για όποιον κομματικό νεολαίο σεβόταν τον εαυτό του. Δηλαδή για όποιον αναζητούσε προσόντα για διορισμό, μια θέση στο κόμμα, ή έστω μια ευνοϊκή θητεία. Βέβαια, παρά τις ένδοξες μέρες των αψιμαχιών των νεολαιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για την αφίσα, οφείλω να ομολογήσω ότι οι κνίτες-κομάντο ήταν αξεπέραστοι. Αυτοί υπήρξαν οι πραγματικοί ΟΫΚάδες της αφισοκόλλησης….

Τη μάχη της αφίσας τη θυμήθηκα με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ ότι δεν θα ξανακολληθεί αφίσα της Ν.Δ. σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την υπόσχεσή του ότι θα επανιδρύσει τη ΔΑΠ. Η αναγγελία σήκωσε πολλά φρύδια. Τα φρύδια, βέβαια, δεν έχουν μνήμη. Και δεν θυμούνται ότι η πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών που θα «καπελώνει» τις φοιτητικές παρατάξεις είχε γίνει από τη ΔΑΠ/ΝΔΦΚ τον Οκτώβριο του 2011. Για την ακρίβεια, προέβλεπε φοιτητικούς συλλόγους –στο πρότυπο των φοιτητικών λεσχών σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια– που θα μπορούν να προτείνουν τις θέσεις τους και τα πρόσωπα για το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης είναι ακόμη πιο προωθημένο, καθώς θα απαιτούσε από τους συλλόγους να προτείνουν τα πρόσωπα της επιλογής τους για ενιαία κάθοδο.

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζομαι ότι όπως η ανθρωπότητα άντεξε χωρίς ΟΝΝΕΔ για μερικούς μήνες –όσους χρειάστηκε για να επανιδρυθεί– θα αντέξει και χωρίς ΔΑΠ για ένα διάστημα. Οσο για τις αφίσες, τι νόημα έχει πλέον να κανιβαλίζει κανείς τους τοίχους της σχολής του, όταν μπορεί να το κάνει με άνεση στον τοίχο του στο Facebook; Τυχαίο δεν είναι, πάντως, ότι η επόμενη καμπάνια της «γαλάζιας» νεολαίας περιλαμβάνει μόνο 15 αφίσες και ότι η επόμενη αφίσα θα κυκλοφορήσει μόνο διαδικτυακά με σύνθημα το «Τέλος η αφίσα».

Τα σπάει

Μιλώντας για αφίσες, σημειώνω ότι από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο –τόσο στην ομιλία του Σαββάτου, όσο και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής– απουσίαζε το λογότυπο της Ν.Δ. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Μητσοτάκης δεν ήθελε η όλη εμφάνιση να θυμίζει παλαιού τύπου κομματική εκδήλωση. Για όσους δεν κατάλαβαν, το είπε και απλά: «Σπάμε τα τείχη της Κεντροδεξιάς»…

Homo Neanderthalensis

Σημειώνω ακόμη το αδιαχώρητο που επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, απ’ όπου φυσικά δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Εξηγούμαι: κάποια στιγμή οι άνδρες ασφαλείας είπαν «φτάνει πια» και διαμήνυσαν ότι δεν γινόταν να μπει κι άλλος κόσμος στην αίθουσα. Πάντως, πληροφορούμαι ότι κάποιοι απ’ αυτούς που μπήκαν, άρχισαν να βγάζουν τα καρτελάκια με τα ονόματα από τις πρώτες σειρές για να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις. Αν η συμπεριφορά είναι πράγματι ο καθρέφτης πάνω στον οποίο επιδεικνύει ο καθένας την εικόνα του, στην αίθουσα εισέβαλαν και κάποιοι Νεάντερταλ.

Καταστροφή λογισμικού

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις… Με αυτή τη λακωνική δήλωση η Φώφη Γεννηματά επισφράγισε τις διαρροές του Σαββατοκύριακου από τη Χαριλάου Τρικούπη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ολα τα βλέμματα στρέφονται στη μητέρα των μαχών, τη νέα, αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαδικασιών, καθώς αναμένεται και η απάντηση έτερης εταιρείας για το αν και υπό ποιους όρους προτίθεται να αναλάβει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σημειώνω ότι η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει και την ψηφοφορία της Ν.Δ. Η λεπτομέρεια που σκοτώνει είναι ότι η σύμβασή της με την τότε Συγγρού προέβλεπε την καταστροφή του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές. Μένει να φανεί πόσο χρόνο θα της πάρει να το ξανασχεδιάσει. Και πόσο θα κοστίσει, αφού το υψηλότερο κόστος θα μειώσει τη συμμετοχή. Για παράδειγμα, αν το κόστος είναι στις 500.000 ευρώ, σημαίνει ότι έκαστος ψηφοφόρος πρέπει να δώσει 4 ευρώ για να ψηφίσει και ότι η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει τις 100.000. Αν είναι υψηλότερο, ακυρώνει την προσδοκία μεγάλης συμμετοχής.

Μαζί στο Ecofin

Υποθέτω ότι τώρα που έχουν αρχίσει τα δύσκολα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επανεκτιμήσει τη γνωριμία του –δεν λέω φιλία, γιατί δεν έλειψαν κάποια χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση από την πλευρά του Ευκλείδη– με τον Γιάννη Στουρνάρα. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι πέρασαν αρκετή ώρα μαζί τόσο στο επίσημο όσο και στο ανεπίσημο δείπνο και γεύμα στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου έγινε η συνεδρίαση του Ecofin. Τι είναι, άλλωστε, ο φίλος; Αυτός που ξέρει τα πάντα για σένα και ακόμα σε συμπαθεί. Αυτό το αναφέρω για τον Στουρνάρα που ακόμα πιστεύει ότι ο Τσακαλώτος είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή