Βουλή: Aπόσυρση τροπολογίας λόγω διαφωνιών ΑΝΕΛ

Βουλή: Aπόσυρση τροπολογίας λόγω διαφωνιών ΑΝΕΛ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσυρση τροπολογίας εξαναγκάστηκε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, μετά την επιμονή των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ στην απόφασή τους να την καταψηφίσουν, αλλά και εν μέσω του πολιτικού θορύβου από την επιλογή ΝΔ και ΔΗΣΥ να δηλώσουν ότι πλέον δεν θα στηρίζουν νόμους και διατάξεις με τους οποίους θα διαφωνεί ο μικρός κυβερνητικός εταίρος.

Το ζήτημα αφορά διάταξη η οποία κατατέθηκε με την μορφή τροπολογίας, το περιεχόμενο της οποίας –όπως είπαν οι συγκυβερνώντος, προτάσσοντας θέμα εθνικής τους ευαισθησίας- λειτουργεί υπέρ εκείνων οι οποίοι εγείρουν ζήτημα «δικαίωσης» του αυτοπροσδιορισμού μειονοτικών στη Θράκη ως Τούρκων και όχι ως μελών της μουσουλμανικής-θρησκευτικής μειονότητας.

«Είναι ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις» σημείωσε κατ’ αρχήν ο εισηγητής της ΝΔ Κων. Γκιουλέκας, για να προσθέσει γενικεύοντας: «Διαφωνούμε με την πρακτική της α λα καρτ συμφωνίας των δύο εταίρων. Αρνητική θα είναι η θέση της ΝΔ, άχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί, κάθε που θα υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία επί νομοθετήματος. Σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο που θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η ΝΔ θα καταψηφίζει. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την διαφωνία και ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης». Ανάλογη θέση εξέφρασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θ.Παπαθεοδώρου.

«Μου θυμίζει παιδικό παιχνίδι» σχολίασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ κ. Θ.Παπαχριστόπουλος, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει «ούτε μία στο δισεκατομμύριο». Για να επιμείνει, ωστόσο, στην διαφωνία: «Δεν μονοπωλούμε την αλήθεια, έχουμε μια ευαισθησία σε εθνικά θέματα. Παρακαλώ τον υπουργό να ξαναδεί λίγο αυτό το θέμα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί αυτή την τροπολογία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, είπε πως προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συζήτηση και δυνατότητα ενημέρωσης των κομμάτων για το τί ακριβώς επιχειρείται με την τροπολογία, αποδέχεται την πρόταση Παπαχριστόπουλου και την αποσύρει, σημειώνοντας ότι θα την επανακαταθέσει στο προσεχές μέλλον. Εκμεταλλευόμενος τους οξείς κριτικούς τόνους εκ μέρους βουλευτών της ΧΑ κατά της ρύθμισης, μίλησε για «καραγκιοζιλίκια» εκ μέρους εκείνων της αντιπολίτευσης που εγείρουν τέτοιες ενστάσεις, προκαλώντας αίσθηση, αφού οι πρώτοι που διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ήταν οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές διατάξεις κατά το παρελθόν με τις οποίες έχουν και διά της ψήφου τους διαφωνήσει οι ΑΝΕΛ, «πέρασαν» χάριν της θετικής ψήφου κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες διαφώνησαν οι ΑΝΕΛ αφορούσαν μεταξύ άλλων το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα, την αποτέφρωση νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης, θέματα κτήσης ιθαγένειας από ανήλικους αλλοδαπούς. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι έχει κατατεθεί και λαμβάνει τη σειρά του προς επεξεργασία και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία, σχέδιο νόμου για την «διόρθωση φύλου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως ήταν φυσικό, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο ως προς τον αντιπολιτευτικό λόγο, ενστάσεις ή και διαφωνίες για άλλες τροπολογίες, όπως είναι εκείνες οι οποίες αφορούν τις τροπολογίες για τη χρονική επέκταση ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, και για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές διατάξεις κατά το παρελθόν με τις οποίες έχουν και διά της ψήφου τους διαφωνήσει οι βουλέυτές του κ. Καμμένου, «πέρασαν» χάριν της θετικής ψήφου κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφορούσαν μεταξύ άλλων το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα, την αποτέφρωση νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης, θέματα κτήσης ιθαγένειας από ανήλικους αλλοδαπούς. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι έχει κατατεθεί και λαμβάνει τη σειρά του προς επεξεργασία και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία, σχέδιο νόμου για την «διόρθωση φύλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή