ΠΟΛΗ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο σε ένα «οικείο» νεοκλασικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το κτίριο χτίστηκε το 1850, έχει έκταση 1.181 τ.μ. και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1991.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Είναι ένα από τα γνωστά, «οικεία» σε όλους μας νεοκλασικά, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 7 χρόνια. Το κτίριο στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος θα ενταχθεί και πάλι στη ζωή του κέντρου, μετά την αποκατάστασή του από το υπουργείο Οικονομίας, ως νέα έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ).

Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία που είναι γνωστά, το κτίριο χτίστηκε το 1850, έχει έκταση 1.181 τ.μ. και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1991. Είναι κληροδότημα της χήρας Ιωάννη Σούτσου με άμεση διαχείριση από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Το κτίριο φιλοξένησε το 1975-1994 το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το 1994-2010 το υπουργείο Αιγαίου (μετέπειτα γενική γραμματεία Αιγαίου) και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό, χωρίς χρήση.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου (εργασίες για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, την αισθητική ανάπλαση της πρόσοψης, της εσωτερικής τοιχοποιίας και των πατωμάτων καθώς και την επιδιόρθωση της στέγης) θα χρηματοδοτηθούν με 794.584 ευρώ από εθνικούς πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Μετά την αποκατάστασή του, το κτίριο θα λειτουργήσει ως νέα έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (που σήμερα μισθώνει κτίριο στην οδό Μητροπόλεως) για τα επόμενα 50 χρόνια. «Η ολοκλήρωση των εργασιών στο συγκεκριμένο κτίριο θα σημάνει μια νέα εποχή για το ΟΕΕ, καθώς, πέραν της στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα πλέγμα ολοκληρωμένων παροχών προς τα μέλη μας, ώστε να διευκολύνονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην καθημερινότητά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη