Κουρουμπλής: «Αλλοι κι όχι η αντιπολίτευση θα κρίνουν αν πρέπει να παραιτηθώ»

Κουρουμπλής: «Αλλοι κι όχι η αντιπολίτευση θα κρίνουν αν πρέπει να παραιτηθώ»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστες ώρες μετά από τη φράση του «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ», σήμερα από τον ίδιο χώρο, μέσα από το Κοινοβούλιο ο κ. Π. Κουρουμπλής επικαλέστηκε την ψήφο των πολιτών προκειμένου να απαντήσει στο συνεχιζόμενο αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής του Υπουργείου Ναυτιλίας, εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης του πρόσφατου ναυαγίου στο Σαρωνικό, με τις γνωστές καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες.

«Ερχεστε και λέτε να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό, όχι εσείς. Η κοινωνία το έχει κρίνει. Εχει κρίνει τον καθένα και του έχει αποδώσει τις ανάλογες εξουσίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας με αφορμή την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επίκαιρη επερώτηση είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ, ενώ σχετική ερώτηση είχε και εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Αθ.Θεοχαρόπουλος.

Έναντι της κριτικής που δέχεται για ανεπάρκειες, ανικανότητα και παραλείψεις, ο κ. Κουρουμπλής απήντησε ότι ευθύνες για ό,τι αρνητικό συμβαίνει φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν, επιτέθηκε εκ νέου σε ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και εκείνος προσωπικά έδρασαν και εγκαίρως και με τον ορθό τρόπο, και σημείωσε ότι τέτοια ατυχήματα γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ενδεικτικά τη Σουηδία.

Στην αρχή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παρών, κρατώντας σημειώσεις, από τα κυβερνητικά έδρανα ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Αλ.Φλαμπουράρης.

Για «άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία, και αλαζονεία» της κυβέρνησης μίλησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό για την απουσία του από το μέτωπο αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό.  «Τον ανεπαρκή υπουργό, καλύπτει ένας ανεπαρκής πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδ.Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας λαμβάνοντας το λόγο επέκρινε την ΝΔ και για το γεγονός -όπως είπε- ότι ουδέν στέλεχός της δεν του τηλεφώνησε για να πληροφορηθεί στοιχεία για το ναυάγιο. «Μα, ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζετε τί ακριβώς έχει συμβεί και τί συμβαίνει», σχολίασε ο κ. Μιλτ.Βαρβιτσιώτης. «Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωσή σας να παραιτηθείτε», τόνισε ο κ. Γ.Κουμουτσάκος.

Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας αυξήθηκε, με τον υπουργό όχι μόνο να αποφεύγει για ακόμα μία φορά να αναφερθεί και στο περιεχόμενο του ταξιδιού του στο Λονδίνο κατά τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, αλλά και εξαιτίας της επιλογής του να εξαπολύει προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις σε εκείνους που του ασκούσαν κριτική. Μεταξύ άλλων μίλησε για γκεμπελισμό στελεχών της αντιπολίτευσης, ενώ κάποια στιγμή, απευθυνόμενη στην κυρία Μπακογιάννη, είπε: «Εγώ είμαι γιός αγρότη από την Αιτωλοακαρνανία, δεν ήμουν παιδί πρωθυπουργού και υιοθετημένος από συμφέροντα. Εγινα πολιτικός από τους κοινωνικούς μου αγώνες. Γι αυτό είναι στόχος σας ο Κουρουμπλής» ανέφερε ο υπουργός χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του. «Από τα ρουσφέτια σας και όχι από κοινωνικούς αγώνες γίνατε πολιτικός. Μοιράζατε επιδόματα για να γίνετε βουλευτής» σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γεωργιάδης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Ένωσης Κεντρώων επέκριναν σφοδρότατα την κυβέρνηση και τον υπουργό, ενώ αναδείχθηκαν και οι παράπλευρες παράμετροι: αφενός της «απουσίας» της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου από την όλη διαχείριση (σχετική αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης), και αφετέρου της «σιωπής των κατά δήλωσή τους ευαίσθητων περί τα περιβαλλοντικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Η χώρα», είπε, «έχει ανάγκη από σοβαρότητα και σχέδιο, αντί για αυταπάτες και δημαγωγία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή