Υψηλοί τόνοι κατά Κουρουμπλή στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι κατά Κουρουμπλή στη Βουλή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενος την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας ως «ασπίδα», χθες, ο κ. Π. Κουρουμπλής αιτιολόγησε την επιλογή του να μην παραιτηθεί από υπουργός, όπως ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαιτίας των ευθυνών που του αποδίδονται για τη μη ορθή αντιμετώπιση του ναυαγίου και την εξαιτίας αυτού περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική που δέχεται, αμύνθηκε υποστηρίζοντας ότι οι ευθύνες για όσα αρνητικά συμβαίνουν, βαρύνουν τους ώμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου και στα ΜΜΕ. Υποστήριξε, δε, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση έδρασαν όπως έπρεπε και εγκαίρως. Εκείνο το οποίο δεν έκανε, κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ., ήταν να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του ναυαγίου, ούτε και για το περιεχόμενο του ταξιδιού του στο Λονδίνο, κατά τα πρώτα 24ωρα της καταστροφής.

Για «άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία, και αλαζονεία» της κυβέρνησης μίλησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό για την απουσία του από το μέτωπο αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό. «Τον ανεπαρκή υπουργό καλύπτει ένας ανεπαρκής πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας λαμβάνοντας τον λόγο επέκρινε τη Ν.Δ. όχι μόνο επειδή ευθύνεται για αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεών της, αλλά και για το γεγονός –όπως είπε– ότι ουδέν στέλεχός της δεν του τηλεφώνησε για να πληροφορηθεί στοιχεία για το ναυάγιο. «Μα, ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζετε τι ακριβώς έχει συμβεί και τι συμβαίνει», σχολίασε ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. «Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωσή σας να παραιτηθείτε», τόνισε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. «Ερχεστε και λέτε να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό, όχι εσείς, έλεγε νωρίτερα για το επίμαχο ζήτημα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗΣΥ), για να έχει τον ακόλουθο μικρό πλην αποκαλυπτικό διάλογο με τον κ. Κουμουτσάκο: «Η κοινωνία», είπε ο γαλάζιος βουλευτής. «Η κοινωνία το έχει κρίνει. Eχει κρίνει τον καθένα και του έχει αποδώσει τις ανάλογες εξουσίες», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, πριν πει ότι ατυχήματα γίνονται και αλλού, όπως στη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γρήγορα, η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας αυξήθηκε, με τον υπουργό να εξαπολύει προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις σε εκείνους που του ασκούσαν κριτική. Αφού επανέλαβε τα περί «μαύρης προπαγάνδας από ΜΜΕ και τη Ν.Δ.», μίλησε για γκεμπελισμό στελεχών της αντιπολίτευσης, ενώ απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, είπε: «Εγώ είμαι γιος αγρότη από την Αιτωλοακαρνανία, δεν ήμουν παιδί πρωθυπουργού και υιοθετημένος από συμφέροντα και έγινα πολιτικός από τους κοινωνικούς μου αγώνες. Γι’ αυτό είναι στόχος σας ο Κουρουμπλής», ανέφερε ο υπουργός χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του. «Από τα ρουσφέτια σας και όχι από κοινωνικούς αγώνες γίνατε υπουργός. Μοιράζατε επιδόματα για να γίνετε βουλευτής», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων πλην της Ενωσης Κεντρώων επέκριναν σφοδρότατα την κυβέρνηση και τον υπουργό, ενώ αναδείχθηκαν και οι παράπλευρες παράμετροι: αφενός της «απουσίας» της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου από την όλη διαχείριση (σχετική αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης), και αφετέρου της «σιωπής των κατά δήλωσή τους ευαίσθητων περί τα περιβαλλοντικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας παρακολούθησε από τα κυβερνητικά έδρανα κρατώντας σημειώσεις ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, παρενέβη και ο κ. Στ. Θεοδωράκης: «Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και σχέδιο, αντί για αυταπάτες και δημαγωγία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή