Το Κονκλάβιο (23/9/17)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ…

Σημασία δεν έχει η πραγματικότητα, ούτε η τεκμηριωμένη αλήθεια. Σημασία έχει τι πιστεύεις και πώς βάσει αυτού διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το συγκεκριμένο know-how (το αντέγραψε, βέβαια, και ο Τραμπ). Το λέω επειδή στη χθεσινή εκδήλωση «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.» στα Χανιά, όπου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένοι και αστυνομικές αρχές είχαν μείνει με την εντύπωση ότι επρόκειτο για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ! Πάλι καλά που άφησαν τη Μαρία Σπυράκη να μπει μέσα, καθώς μιλούσε στο ίδιο πάνελ με τον πρωθυπουργό, τον επίτροπο Κανιέτε και τον υπουργό Ενέργειας της Μάλτας (την εκδήλωση οργάνωσε η Κομισιόν). Κατά τα λοιπά, το «παρών» έδωσαν οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει και ο Παύλος Πολάκης. Πληροφορούμαι ότι εμφανίστηκε, αλλά δεν βρήκε θέση και βγήκε έξω. Φταίει η Κομισιόν που δεν επιτρέπει το κάπνισμα στις εκδηλώσεις της…

Χέρι χέρι με τον Βίζερ

Δεν θα ταξιδέψει μόνος του στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πληροφορούμαι ότι θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος επίσης αφήνει το πόστο του, καθώς συνταξιοδοτείται στις αρχές του 2018. Η αποχώρηση αμφοτέρων έχει ήδη ανοίξει ένα γαϊτανάκι ευρύτερων ανακατατάξεων που αφορούν και το ελληνικό πρόγραμμα. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ θα συναντήσουν «χέρι χέρι» και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Βενιζέλος και το Πατριαρχείο

Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην Ελλάδα που γνωρίζει τα συνταγματικά εξίσου καλά με τα εκκλησιαστικά, αυτός είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Δεν μου κάνει εντύπωση που επελέγη ως βασικός ομιλητής για να ανοίξει την ημερίδα για την Εκκλησία και τη συνταγματική αναθεώρηση που οργανώνουν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών και η Μονή Βλατάδων. Σημειώνω ότι την ημερίδα θα ευλογήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Βενιζέλος θα μιλήσει για τη συνταγματική θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θυμίζω ότι σε παλαιότερη ομιλία του είχε πει ότι η διεθνής θέση του Πατριαρχείου είναι ζήτημα ζωτικό για τη χώρα «διεθνοπολιτικά και διεθνοδικαιικά» και ότι στο άρθρο 105 του Συντάγματος περί Αγίου Ορους, ο συντακτικός νομοθέτης αναγνωρίζει ρητά το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ως διεθνή οντότητα που συμπράττει με την Ελληνική Δημοκρατία σε μια άσκηση νομοπαραγωγικής εξουσίας, η οποία έχει έντονα χαρακτηριστικά διεθνούς δικαίου». Με απλά λόγια, οι σχέσεις με το Φανάρι είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Φοβούμαι –όπως θα ’λεγε κι ο Βενιζέλος– ότι οσονούπω κινδυνεύουν να γίνουν και βαθιά εσωτερικές, με αφορμή τον Ναό Αγίου Γεωργίου (Προμπονά) στο έδαφος της θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά το αντιπαρέρχομαι (για την ώρα).

Αναταραχή για τη διαδοχή

Μεγάλη αναταραχή και εκνευρισμός επικρατεί στους κύκλους της ομογένειας Αμερικής για το ζήτημα της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πλησιάζει τα 90. Ο Δημήτριος είχε εγκατασταθεί στη θέση του Σπυρίδωνος, τον οποίο «αποκεφάλισε» ο Βαρθολομαίος το 1999. Τότε είχε επιλεγεί ως μια εξισορροπητική λύση που θα μπορούσε, μέσω της διπλωματικής ικανότητας που τον διακρίνει και με το ακαδημαϊκό του προφίλ, να κρατήσει ενωμένη την ομογένεια και να αποτρέψει τις αποσχιστικές τάσεις. Hταν η εποχή που η Αρχιεπισκοπή ήταν στα μαχαίρια και επεδίωκε να αυτονομηθεί από το Πατριαρχείο. Ο Δημήτριος θα ήθελε να παρατείνει την παραμονή του μέχρι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη, αλλά φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από τον Οκτώβριο του 2018. Τούτου δοθέντος, μαθαίνω ότι οι αποσχιστικές τάσεις έχουν αναζωπυρωθεί, καθώς διάφοροι ζητούν νέα ηγεσία. Υποθέτω ότι τις εν λόγω τάσεις ενισχύουν και τα κακά οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, που έχει απολύσει ήδη το ένα τρίτο του προσωπικού της και μετράει τη διάμετρο μιας οικονομικής τρύπας μερικών εκατομμυρίων δολαρίων…

All star team δημάρχων

Στο μέλλον των πόλεων και των κατοίκων τους είναι αφιερωμένο το φετινό διεθνές συνέδριο «Greece Forward IIΙ: Προοδευτικές πολιτικές του σήμερα και του αύριο», που συνδιοργανώνουν στις 4 Οκτωβρίου το ΔΙΚΤΥΟ της Αννας Διαμαντοπούλου και το FEPS, η ομπρέλα των ευρωπαϊκών προοδευτικών think tank για τρίτη συνεχή χρονιά. Σημειώνω ότι το συνέδριο, όπως και πέρυσι, θα ανοίξει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οι συμμετοχές πολλές και ενδιαφέρουσες. Μα πιο πολύ απ’ όλα το πάνελ που θα κλείσει το συνέδριο, καθώς στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ με τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Γιάννη Μώραλη. Διευκρινίζω ότι η συνύπαρξη της Διαμαντοπούλου με τον Καμίνη στο ίδιο πάνελ καθόλου δεν σημαίνει και στήριξη της υποψηφιότητάς του για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή