Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Πολιτικός πολιτισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχουν ήδη γραφεί και ειπωθεί πολλά για τις γερμανικές εκλογές. Για το αποτέλεσμα και τις προοπτικές που διαφαίνονται για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο. Για το πόσο σύντομα θα συμφωνηθεί, ποια μορφή θα έχει, και πόσο λειτουργική θα αποδειχθεί. Για το τι μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό πεδίο, σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση για τα μέτρα, τους στόχους και την ελάφρυνση του χρέους, όσο και στο γεωπολιτικό, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας η επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και κατ’ επέκτασιν των ευρωτουρκικών.

Θα σταθώ σε μιαν άλλη διάσταση. Αφορά την εκλογική βραδιά. Δεν έγινε πρώτη φορά –αντίθετα, αποτελεί παράδοση– αλλά είναι διδακτική για όλους, ιδιαίτερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου η έλλειψη πολιτικού πολιτισμού αποτελεί μια επώδυνη πραγματικότητα, αν όχι παθογένεια.

Αναφέρομαι στη «Στρογγυλή Τράπεζα των Ελεφάντων», την τηλεοπτική συζήτηση που διεξήχθη λίγες μόλις ώρες αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες, με τη συμμετοχή των πρωταγωνιστών. Η Αγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και άλλοι κορυφαίοι των συνολικά έξι κομμάτων που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο. Νικητές και ηττημένοι, στο ίδιο τραπέζι, να συζητούν ενώπιον της γερμανικής κοινής γνώμης. Ανέβηκαν οι τόνοι κάποιες στιγμές, αλλά η συζήτηση κύλησε ομαλά, με σεβασμό στον αντίπαλο.

Παρά τον ενθουσιασμό κάποιων και την πικρία άλλων, όλοι μίλησαν με σοβαρότητα. Για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Αποτίμησαν το αποτέλεσμα με νηφαλιότητα, όσο επιτρέπει η ελάχιστη χρονική απόσταση από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων –δεν ήταν καν τα επίσημα, αλλά οι εκτιμήσεις με βάση τα exit polls– και ουσιαστικά πέρασαν στην «επόμενη μέρα» αφού συζήτησαν για τη διακυβέρνηση της χώρας, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Κατέθεσαν τις πρώτες σκέψεις τους, ενώ κάποιοι εξήγησαν μείζονος σημασίας αποφάσεις που έλαβαν ως απόρροια των εκλογών, όπως ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση του SPD από τον Μεγάλο Συνασπισμό.
 

Μια συζήτηση με ουσία αλλά και συμβολισμούς, η οποία εξέπεμψε υπευθυνότητα και σεβασμό στον πολίτη και ψηφοφόρο. Ενδειξη δημοκρατικής ωριμότητας και πολιτικού πολιτισμού. Παράδειγμα προς μίμηση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ