Ωμό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις

Ωμό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚAΡΛΟ ΜΠΟΝIΝΙ –

ΤΖΑΝΚAΡΛΟ ΝΤΕ ΚΑΤAΛΝΤΟ

Suburra. Ρώμη,

πρωτεύουσα της μαφίας

μτφρ.: Eφη Καλλιφατίδη

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 556

Πρωτοείδαμε το «Suburra» (Σουμπούρα) τον περασμένo Μάρτιο στους ελληνικούς κινηματογράφους. Η ταινία πήρε τον τίτλο της από μια γειτονιά της Ρώμης, κακόφημη από την αρχαιότητα για τους οίκους ανοχής και για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στα σοκάκια της. Ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Γόμορρα» Στέφανο Σολίμα, γιος του βετεράνου των σπαγκέτι γουέστερν Σέρτζιο Σολίμα, έβαλε την Αιώνια Πόλη να πρωταγωνιστήσει στο νεονουάρ φιλμ του, μπλέκοντας την ομορφιά με τη σήψη και το έγκλημα. Η πλοκή μάς μεταφέρει στην Οστια, ένα παραθαλάσσιο προάστιo που απέχει καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα. Εγινε γνωστό επειδή εκεί βρήκε τον θάνατο ο Πιερ-Πάολο Παζολίνι το 1975.

Το οργανωμένο έγκλημα, μέσω του «Σαμουράι», ενός ακροδεξιού ισχυρού γκάγκστερ που λειτουργεί ως συντονιστής διαφορετικών ομάδων, έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Οστια σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Λας Βέγκας ή του Ατλάντικ Σίτι, μέσα από ένα γιγαντιαίο κατασκευαστικό εγχείρημα. Κομβικό ρόλο παίζει η συνεργασία ενός διεφθαρμένου πολιτικού με αδυναμία στις πόρνες και στα ναρκωτικά, ο οποίος διαθέτει «πλάτες» στο Βατικανό. Ομως όταν ένα μεταμεσονύχτιο πάρτι του με δύο κολ γκερλ καταλήγει στον θάνατο μιας από τις κοπέλες, αρχίζει ένα ντόμινο γεγονότων που ανατρέπει τα πάντα. 

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη βασίστηκε σε ένα μπεστ σέλερ δύο χαρισματικών συγγραφέων, του –δικαστή– Τζανκάρλο ντε Κατάλντο και του –δημοσιογράφου– Κάρλο Μπονίνι, που κατάφεραν να αποτυπώσουν με ενάργεια τη διαπλοκή ανάμεσα στη μαφία και την πολιτική εξουσία. Ισως το πιο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου τους, που αναφέρεται στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πως αποδείχθηκε προφητικό. Εναν χρόνο μετά τη συγγραφή του, ξέσπασε στην Ιταλία ένα σκάνδαλο παρόμοιου χαρακτήρα που ονομάστηκε «Mafia Capitale». H αστυνομική και δικαστική έρευνα έφερε στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το πώς o μαφιόζος Μάσιμο Καρμινάτι, γνωστός ως ο «Πειρατής», είχε υψηλές διασυνδέσεις με την κρατική εξουσία στη Ρώμη.

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις της Εστίας, που μας εξέπληξαν ευχάριστα με αυτήν την επιλογή, καθώς δεν εντάσσεται στο πνεύμα της συνήθους παραγωγής της. «Ο κύριος λόγος που το επιλέξαμε είναι πως το μυθιστόρημα αυτό αντικατοπτρίζει με πιστότητα μια πραγματικότητα που υπάρχει στην Ιταλία. Είναι ένα ένα ωμό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις, που δείχνει τον παρασκηνιακό εναγκαλισμό του εγκλήματος και της εξουσίας. Είναι καλογραμμένο, με καταιγιστική δράση.

Τυπωμένο σε διαφορετικό χαρτί για να είναι πιο ελαφρύ και πιο εύχρηστο, με εξώφυλλο χωρίς αυτιά, είναι ένα στοχευμένο άνοιγμα προς ένα διαφορετικό αναγνωστικό κοινό», λέει στην «Κ» η Eύα Καραϊτίδη, που πήρε το ρίσκο της έκδοσης διότι πίστεψε στη δύναμη της αφήγησης των δύο Ιταλών συγγραφέων.

Το σίριαλ

Η ίδια δύναμη συγκίνησε και τον κολοσσό Netflix, που ετοιμάζεται να λανσάρει την ομώνυμη σειρά στις 6 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή του που έχει γυριστεί εκτός Αμερικής, σε συνεργασία με τη RAI. Σκηνοθέτες είναι ο Μικέλε Πλάτσιντο (τον θυμόμαστε στην Ελλάδα από τα «Πλοκάμια της μαφίας»), ο Αντρέα Μαλαϊόλι και ο Τζουζέπε Καποτόντι. Το Netflix, μέσω της Ιταλίδας παραγωγού Τζίνα Γκαρντίνι που ενεπλάκη και στην ταινία και στην επικείμενη σειρά, χρησιμοποίησε το φιλμ σαν ένα είδος δοκιμής για τα γυρίσματα, καθώς θα έβγαινε για πρώτη φορά εκτός συνόρων.

Η σειρά αποτελείται από δέκα επεισόδια, τα οποία εστιάζουν περισσότερο στα γεγονότα που προηγήθηκαν της προσπάθειας των μαφιόζων να μεταμορφώσουν την Οστια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν είναι και ο Ελληνας Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Ηδη τα ξένα έντυπα προλογίζουν τη σειρά σαν μια περίεργη διασταύρωση από το «Γόμορρα» και το «House of Cards».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή