Το Κονκλάβιο (29/9/17)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυνηγοί κεφαλών…

Λένε ότι ποτέ δεν πρέπει να υποχωρείς σε μια διαπραγμάτευση πριν καθήσεις στο τραπέζι. Πόσο μάλλον όταν, ελέω μακράς προεκλογικής περιόδου, η μεταγραφική σεζόν στα κόμματα μάλλον θα είναι εσαεί ανοικτή… Το αναφέρω με αφορμή την παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου. Παρακάμπτω τα περί εσωτερικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της σοσιαλιστικής τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ευρωβουλευτής μοιάζει σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, να αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια. Τουλάχιστον, έτσι έχουν ερμηνεύσει τη στάση του των επανειλημμένων δημόσιων διαφοροποιήσεων από την κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες, οι κυνηγοί κεφαλών του ευρύτερου χώρου.

Το φαινόμενο Χρυσόγονου δεν θα μπορούσε βέβαια να περάσει απαρατήρητο από το ΠΑΣΟΚ. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι προ μηνών ο Μανώλης Oθωνας, διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, είχε κάνει κρούση στον Χρυσόγονο για να διαπιστώσει προθέσεις ένταξης στο ΠΑΣΟΚ. Οι πασόκοι θεώρησαν ότι με την αντάρτικη στάση του ο ευρωβουλευτής έστελνε σήματα καπνού στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι ο Χρυσόγονος δεν ήταν έτοιμος για το ΠΑΣΟΚ.

…και αγωγιμότητα

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα είναι έτοιμος στο άμεσο ή μακρύ –η νεκροψία θα δείξει– μέλλον για μεταγραφή στον νέο φορέα, εφόσον κρίνει, όπως το έθεσε πηγή μου, ότι «υπάρχει ένα πρόσωπο που να έχει αγωγιμότητα». Το πρόσωπο αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να το γνωρίζει ο Χρυσόγονος και από κοινή θητεία στις Βρυξέλλες…

Τουρκικό γράμμα

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με βασικό θέμα το Προσφυγικό. Ανεπισήμως, υποψιάζομαι ότι ο Αβραμόπουλος θα μετέφερε στον Τσίπρα την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Το αναφέρω επειδή δεν είναι η μόνη επαφή που έχει κάνει ο Eλληνας επίτροπος με την ελληνική κυβέρνηση. Το παρασκήνιο οργιάζει και δεν αφορά μόνο την Αθήνα.

Πληροφορούμαι ότι οι Τούρκοι έχουν στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αν δεν λάβουν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση της βίζας, μάλλον δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ελέγχουν τις προσφυγικές ροές.

Για την ακρίβεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει απευθύνει σχετική επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Τουρκικό παζάρι, επεισόδιο XVIII.

Απορίες

Τοπίο στην ομίχλη οι διαδικασίες για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που παίζουν ήδη στις καθυστερήσεις – και είμαστε ακόμα στην αρχή… Στη Χαριλάου Τρικούπη βιάζονται, για ευνόητους λόγους. Και, πάντως, από την έρευνά τους σε εταιρείες προκύπτει ότι το σενάριο εκλογής τον Δεκέμβρη δεν προκύπτει αναγκαστικά. Εκτός αν βολεύει άλλους υποψηφίους, όπως το έθεσε πηγή μου για να με πείσει –λες και χρειαζόταν– ότι πράγματι βολεύει τους άλλους πλην Φώφης.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι σήμερα βρισκόταν μια λύση για ένα κοινοπρακτικό σχήμα που θα αναλάβει τα τεχνικά ζητήματα της ψηφοφορίας, παραμένει ένα βασικό ερώτημα: Υπάρχει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υποτίθεται ότι θα συστηθεί από την Επιτροπή Διαδικασιών με εκπροσώπους των υποψηφίων για να αναλάβει τη σύμβαση με την εταιρεία;

Απ’ όσο γνωρίζω, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων δεν στέκονται στην ουρά για να τη στελεχώσουν… Λογικό, αν σκεφθεί κανείς το κόστος (ίσως και 900.000 ευρώ) και την ανάλογη ευθύνη.

«Ξεκάρφωμα»

Μέχρι χθες το βράδυ, λίγοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καταλάβει για ποιoν ακριβώς λόγο ταξίδεψαν μέχρι το Ταλίν για το άτυπο δείπνο στο οποίο τους κάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι βασικός λόγος της σύναξης ήταν η πρόθεση της εσθονικής προεδρίας να ευλογήσει τα γένια της οργανώνοντας μια ψηφιακή σύνοδο. Και, βέβαια, πίσω από τη βιτρίνα, να γίνει ένα πρώτο group therapy για την Ευρώπη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών. Oλ’ αυτά μέχρι τη στιγμή που οι Γάλλοι ζήτησαν προ ημερησίας συζήτηση, ώστε μετά τον Εσθονό πρόεδρο να μιλήσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κίνηση έχει τον συμβολισμό της. Εξ ου και, όπως πληροφορούμαι, προκάλεσε γκρίνια των Γερμανών στη συνεδρίαση του COREPER, όπου και τέθηκε. Yποθέτω, βέβαια, ότι όλ’ αυτά γίνονται για «ξεκάρφωμα», αφού είναι μάλλον απίθανο η Μέρκελ να μην τα βρει στο τέλος με τον Μακρόν.

Ο «εγκέφαλος» του Τίλερσον

Αφίξεις υψηλής διπλωματικής σημασίας αναμένει η Αθήνα. Για λίγο, βέβαια, αλλά δεν είναι άνευ σπουδαιότητας. Αναφέρομαι στον Μπράιν Χουκ, τον στενότερο ίσως συνεργάτη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα βρεθεί στην πρωτεύουσα για λίγες ώρες. Ο επίσημος τίτλος του Χουκ είναι επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ανεπίσημος είναι –ως είθισται– πιο σημαντικός, καθώς είναι ο «εγκέφαλος» του Τίλερσον και πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή