Μαρία Δημητριάδη, αντίο στην αγαπημένη γκαλερίστα

Μαρία Δημητριάδη, αντίο στην αγαπημένη γκαλερίστα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ το πένθος στον χώρο της ελληνικής τέχνης, με την απρόσμενη «αναχώρηση» της γκαλερίστας Μαρίας Δημητριάδη. Η ιδιοκτήτρια της «Μέδουσας» άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή τα ξημερώματα, ύστερα από μια άνιση αλλά πολύ θαρραλέα μάχη με τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1958 και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε με σθένος την επάρατη νόσο. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 4 μ.μ., στον Αγιο Διονύσιο της οδού Σκουφά.

Από τις πιο όμορφες και κομψές γυναίκες της Αθήνας, ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, παθιασμένος με την τέχνη, με προικισμένο «μάτι». Κυκλοφορούσε πάντα με την αγαπημένη της σκυλίτσα, την Καρίνα, που ήταν η μασκότ σε όλες τις εικαστικές διοργανώσεις της Art Athina. Λάτρευε την Πάρο, όπου περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της. Εκεί θα είναι και η τελευταία της κατοικία, όπου θα μεταφερθεί αύριο η σορός της.

Ο πατέρας της ήταν ο σχεδιαστής κοσμημάτων και αντικειμένων τέχνης Κοσμάς Δημητριάδης και θεία της η ζωγράφος Μαρία Σπέντζα. To 1979, σε μια εποχή που η πιο πρωτοπόρος έκφραση στην τέχνη ήταν αποδεκτή από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, η Μαρία Δημητριάδη ίδρυσε τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης. Ξεκίνησε να παρουσιάζει περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.

Πάγια πολιτική της υπήρξε η «ανακάλυψη» και η συστηματική προώθηση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Εκεί έκαναν τις πρώτες ατομικές εκθέσεις οι Nάκης Ταστσιόγλου, Anton, Γιώργος Ρόρρης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Ελένη Ζούνη, Λίνα Μπέμπη, Γιάννης Τζερμιάς κ.ά. Συνυπήρχαν με δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως οι Takis, Μάριος Πράσινος, Αλέξης Ακριθάκης, Harold Stevenson, Robert Matta και Κώστας Κουλεντιανός. Καλό σου ταξίδι, Μαρία μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή