Εγκριση της παραχώρησης του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Εγκριση της παραχώρησης του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο στην κοινοπραξία των EΛΠΕ – Total – Εdison έδωσε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με την απόφαση, την έκδοση της οποίας ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, «δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης μίσθωσης».

Οκτώ μήνες

Η έγκριση της παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο έρχεται οκτώ μήνες μετά τη μονογραφή της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και εκπροσώπων της κοινοπραξίας και ένα χρόνο μετά την κατακύρωση της περιοχής με υπουργική απόφαση στη συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του οικοπέδου 2, που βγήκε στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά μαζί με 19 ακόμη υποθαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη (Νοέμβριος του 2013), μέχρι και σήμερα έχουν μεσολαβήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια, διάστημα ενδεικτικό της γραφειοκρατίας για την οποία εξέφρασε παράπονα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Total κ. Πατρίκ Πουγιάν, κατά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Αγνωστος παραμένει ο χρόνος της οριστικής παραχώρησης.

Αν και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα καταβληθούν προσπάθειες να «πέσουν» οι υπογραφές μέσα στον μήνα, η σύμβαση πρέπει στη συνέχεια να κυρωθεί από τη Βουλή, όταν στον δρόμο προς τη Βουλή βρίσκονται από τον Μάιο τρεις ακόμη συμβάσεις που αφορούν στις παραχωρήσεις χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα.

Το γεγονός, πάντως, ότι η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου 2 ξεκόλλησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει ένα θετικό σήμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά λίγο πριν από την έναρξη των νέων διαγωνισμών για υποθαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο και δυτικά της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης.

Τον πρώτο διαγωνισμό προκάλεσε με αίτησή της προς το υπουργείο Ενέργειας η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΛΠΕ, Total, ExxonMobil και τον δεύτερο η Εnergean Oil. Ενόψει της έναρξης των δύο αυτών διαγωνισμών η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει ήδη επαφές για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και άλλων πετρελαϊκών πολυεθνικών και στο πλαίσιο αυτό έχει διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ενωσης (American Association of Petroleum Geologists, AAPG/ICE) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα 16 – 19 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Μέσω του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα του σημαντικού προγράμματος επανεπεξεργασίας των θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων της PGS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή