Σκοτεινά σενάρια για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου

Σκοτεινά σενάρια για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις υποθέσεις με τις οποίες είχε ή επρόκειτο να ασχοληθεί ο άτυχος ποινικολόγος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπίσει την ταυτότητα των δολοφόνων του. Σε κάποια απ’ αυτές θεωρούν οι αστυνομικοί ότι βρίσκεται το «κλειδί» για την εξιχνίαση του φόνου.

«Φως» σε όσα ειπώθηκαν στη δεκαπεντάλεπτη συζήτηση που είχε το θύμα με τους δύο άγνωστους άνδρες φέρεται να ρίχνει στις δύο καταθέσεις του ο 32χρονος συνεργάτης του Ζαφειρόπουλου, που ήταν παρών στην κουβέντα.

Ενώπιον των αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών είπε ότι οι δύο δράστες ζήτησαν αρχικώς νομικές συμβουλές για υπόθεση σύλληψης (για ληστεία) συγγενικού τους προσώπου, που δήθεν κρατείτο στη ΓΑΔΑ. Από μια πρώτη έρευνα της Ασφάλειας προέκυψε ότι το πρόσωπο είναι ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αυτό το σκέλος της συζήτησης ήταν μάλλον προσχηματικό. Στη συνέχεια η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από μια νομική υπόθεση με την οποία ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε πράγματι ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν: το σκάνδαλο Energa – Hellas Power.

Πρόκειται για υπόθεση υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου η οποία τελεσιδίκησε τον Φεβρουάριο του 2017. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους 11 από τους 19 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και τον 39χρονο εκπρόσωπο της Energa Power Trading Αριστείδη Φλώρο. Λίγο πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 21 ετών ο Φλώρος κατηγορήθηκε ότι παρήγγειλε τη δολοφονία του βασικού αντιδίκου του και νομικού εκπροσώπου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου.

Εναντίον του 62χρονου νομικού είχε γίνει ένοπλη επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη, τον Νοέμβριο του 2014. Όπως αποκάλυψε η «Κ» σε παλαιότερα δημοσιεύματά της, ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας ανθρωποκτονίας είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί κακοποιοί, οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν συμφωνήσει να σκοτώσουν τον δικηγόρο αντί 100.000 ευρώ. Είχαν μάλιστα υποδείξει ως ηθικό αυτουργό είχαν κατονομάσει τον εκπρόσωπο της εταιρείας Energa Power Trading Αριστείδη Φλώρο και μάλιστα, τον περασμένο Μάιο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του Αριστείδη Φλώρου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας. «Θα μας έδινε 100.000 ευρώ για να φάμε τον δικηγόρο» είχε καταθέσει ο ένας από τους Αλβανούς και είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπο του 38χρονου μηχανικού τον άνδρα που είχε παραγγείλει τη φυσική εξόντωση του δικηγόρου.

Σκοτεινά σενάρια για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου-1

Ο Φλώρος είχε εκπροσωπηθεί από τον δολοφονημένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και ένα από τα σενάρια που εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή η ΕΛ.ΑΣ. είναι οι δύο δράστες να ενήργησαν για λογαριασμό τρίτων –πιθανόν εγκλείστων, θέλοντας να εκφοβίσουν το θύμα και να στείλουν μήνυμα για αθετημένη συμφωνία.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι στη συνάντηση που είχαν με τον Ζαφειρόπουλο και τον συνεργάτη του οι δύο δολοφόνοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο σκάνδαλο «Energa».

Πληροφορίες από νομικούς κύκλους που όμως διαψεύδονται από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες απαίτησαν χρήματα από τον 52χρονο ποινικολόγο επικαλούμενοι πρόσφατες, παρασκηνιακές εξελίξεις στην υπόθεση του «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος του Γιώργου Αντωνόπουλου.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι στο διάστημα που οι δύο άνδρες παρέμεναν στην αίθουσα συσκέψεων, ο 52χρονος ποινικολόγος μετακινήθηκε σε διπλανό γραφείο προκειμένου να έχει τηλεφωνική επικοινωνία, πιθανότατα σχετική με την υπό συζήτηση υπόθεση.

Σημειώνεται ότι οι δολοφόνοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μιλούσαν ελληνικά με ξενική προφορά και αξιωματικοί της Ασφάλειας εμφανίζονται βέβαιοι ότι πρόκειται για Αλβανούς υπηκόους, όπως άλλωστε και τα άτομα που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο το 2014.

Πάντως, αξιωματικοί που μετέχουν στην έρευνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι αναφορά των δύο αγνώστων δραστών στην υπόθεση Energa και το παλαιότερο συμβόλαιο θανάτου να ήταν και αυτή προσχηματική. Σ’ αυτή την περίπτωση, λένε, το «μυστικό» της δολοφονίας κρύβεται σε όσα ειπώθηκαν στην κατ ιδίαν συνομιλία που είχαν με τον Ζαφειρόπουλο, όταν ο 32χρονος συνεργάτης του μετακινήθηκε προσωρινά σε διπλανό γραφείο. 

Ενα δεύτερο σενάριο που διερευνάται από την αστυνομία είναι το τραγικό συμβάν της Πέμπτης να συνδέεται με δίκη για υπόθεση ναρκωτικών που ξεκινά αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Δικάζονται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης τρεις Ελληνες, από τους οποίους ένας επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Εκ πρώτης όψεως, η υπόθεση έχει χαμηλό ποινικό ενδιαφέρον, ωστόσο και οι τρεις κατηγορούμενοι διώκονται για συμμετοχή σε μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, που ελέγχετο από Αλβανούς ναρκέμπορους και εξαρθρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή