Νέα ανακάλυψη: «χρυσά» βαρυτικά κύματα

Νέα ανακάλυψη: «χρυσά» βαρυτικά κύματα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πτυχώσεις που άφησαν στον χώρο και στον χρόνο αλλά και την εκρηκτική λάμψη που παρήγαγε η σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά «άκουσαν» και «είδαν» για πρώτη φορά επιστήμονες.

Πριν από λίγο η επιστημονική ομάδα των πειραμάτων LIGO και VIRGO ανακοίνωσε την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων που προέκυψαν από την σύγκρουση των αστέρων και την έκλυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ακτίνων Γ' που παρήγαγε το εντυπωσιακό «κοσμικό» γεγονός, η ανίχνευση του οποίου ανοίγει νέους δρόμους στην αστροφυσική και την εξερεύνηση των απαρχών του σύμπαντος.

Το «σήμα» των βαρυτικών κυμάτων έπιασαν πρώτα οι ανιχνευτές του LIGO  τον περασμένο Αύγουστο, ο δεύτερος ανιχνευτής VIRGO επιβεβαίωσε το σήμα και αμέσως περίπου 1500 αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έστρεψαν το βλέμμα τους στην πηγή του σήματος και 70 τηλεσκόπια «είδαν» την ακτινοβολία που εκλύθηκε σε ένα από τα πιο βίαια γεγονότα του σύμπαντος και έτσι για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν βαρυτικά κύματα και ακτινοβολία σε ένα φαινόμενο.

Ένα από τα πρακτικά μυστήρια που λύνει η πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων είναι ότι η σύγκρουση των δύο αστέρων νετρονίου οδηγεί στην δημιουργία στοιχείων όπως ο χρυσός και η πλατίνα, των δύο πολύτιμων μετάλλων που υπάρχουν στην φύση αλλά μέχρι τώρα η προέλευση τους δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή