Το Κονκλάβιο (17/10/17)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Blitzkrieg του Κυριάκου

Είθισται στις Βρυξέλλες να «τραπεζώνουν» τους αρχηγούς κομμάτων οι επίτροποι της «αδελφής» ιδεολογικά οικογένειάς τους. Και είθισται το προσκλητήριο να κάνει ο ομοϊδεάτης εθνικός επίτροπος. Κάπως έτσι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε να οργανώνει την αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με τους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση του Κυριάκου, κάτι σαν κομματικό γεύμα εργασίας.

Τετάρτη είναι ούτως ή άλλως η ημέρα σύναξης του Κολεγίου των Επιτρόπων, οπότε οι περισσότεροι θα βρίσκονται ήδη εκεί. Από εκεί, τον 13ο όροφο της «γιάφκας» του Γιούνκερ –το Μπερλεμόντ–, ο Κυριάκος θα κηρύξει την έναρξη του ευρωπαϊκού του Blitzkrieg. Πληροφορούμαι ότι θα παρευρεθούν ή θα κάνουν πέρασμα οι δύο αντιπρόεδροι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γίρκι Κατάινεν, ο Γερμανός Ετινγκερ, ο Αυστριακός Χαν, ο Ιρλανδός Χόγκαν, o Πορτογάλος Μοέδας, η Πολωνή Μπιενκόφσκα και η Βουλγάρα Γκάμπριελ. Παρών θα είναι ακόμη ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης και φυσικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως νυν και αεί παράγων της Κομισιόν, αλλά και του ΕΛΚ.

Στο Μπερλεμόντ

Κι επειδή οι συμβολισμοί είναι σημαντικοί, να σημειώσω ότι η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη θα γίνει στο Μπερλεμόντ και όχι στο περιθώριο του ΕΛΚ. Δηλαδή, θα γίνει με κάθε επισημότητα που αρμόζει σε έναν εν αναμονή πρωθυπουργό. Υποθέτω και προκειμένου να σταματήσουν τα υπονοούμενα της Πειραιώς για «φιλική» μεταχείριση του Τσίπρα από την Κομισιόν, στα οποία το Μπερλεμόντ απαντά με τη γνωστή επωδό ότι η Επιτροπή οφείλει να συνομιλεί με τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Πόσο βαρετό…

Αντιπολίτευση εξωτερικού

Δεν ξέρω αν αυτοί που εμφανίστηκαν είναι απ’ αυτούς που δεν θα προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε, αλλά το δικό του Blitzkrieg σε επενδυτές εξαπέλυσε στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών διοργάνωσε κλειστή συνάντηση με 100 στελέχη της JP Morgan, για να ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Τσακαλώτος έκανε μια σύντομη δεκάλεπτη παρουσίαση με πίνακες και γραφήματα και ακολούθησε πιο αναλυτική από τον Αλέξη Χαρίτση, ώστε να υπάρξει χρόνος για ερωταπαντήσεις. Η επιλογή απεδείχθη τελικά δίκοπο μαχαίρι. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι παρενέβη η Μιράντα Ξαφά, που βρισκόταν στο ακροατήριο, και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα λόγω υψηλής φορολογίας. Ο Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας ότι, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, θα υπάρξει μείωση φορολογίας και το περιστατικό τελείωσε κάπου εκεί. Πάντως, συνεργάτες του ΥΠΟΙΚ μουρμούριζαν ότι δεν είναι σωστό να μιλάς έτσι για τη χώρα σου σε διεθνές ακροατήριο. Θεμιτό, αν και οι συριζαίοι δεν είχαν ακολουθήσει τον ίδιο κανόνα ως αντιπολίτευση.

Αφησε τον «Χούλιο» 

Η δουλειά του Ευκλείδη τελείωσε. Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαίο ότι ο Τσακαλώτος επέστρεψε από την Ουάσιγκτον μόνος. Εννοώ ότι άφησε πίσω τον «Χούλιο» –κατά κόσμον Γιώργο Χουλιαράκη– για να συνοδεύσει τον Τσίπρα στο χθεσινό κρίσιμο ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν θέλω να μιλήσω για τοποτηρητή του Τσακαλώτου. Αρκούμαι να σχολιάσω ότι προφανώς ο ΥΠΟΙΚ δεν έχει εμπιστοσύνη για το συγκεκριμένο έργο σε κανέναν από τους υπουργούς που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (τον εξής ένα…).

Ιπτάμενος και τζέντλεμαν

Μπορεί την επίσημη παρουσίαση του νέου επικοινωνιακού επιτελείου –και της 12μελούς ομάδας συμβούλων του Μητσοτάκη– να την «έκοψε» η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Οχι, όμως, και την παράδοση του τομέα Αμυνας από τον Αδωνι Γεωργιάδη στον Βασίλη Κικίλια, η οποία μαθαίνω ότι θα γίνει αύριο στο Μοσχάτο. Δυστυχώς, χωρίς σπαθιά και μπάντα. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι προ ημερών ο Κικίλιας έστειλε λουλούδια στη Μαρία Σπυράκη. Ιπτάμενος και τζέντλεμαν;

Δημόσια ή ιδιωτικά;

Υποθέτω ότι το Μαξίμου είναι πολύ απασχολημένο με τα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ και δεν έχει κηρύξει ακόμα τον πόλεμο για το ερωτηματολόγιο της Ν.Δ. ενόψει του προσυνεδρίου του Σαββάτου στην Πάτρα. Θυμίζω ότι το θέμα του είναι οι νέοι και μεγάλη προτεραιότητα δίνεται στην Παιδεία, εξ ου και κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις περί δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και για το αν η εγκληματικότητα στο πανεπιστήμιο πρέπει να αντιμετωπίζεται με άμεση παρέμβαση της αστυνομίας. Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει 12.000 μέλη της Ν.Δ. Σημειώνω ότι μεταξύ των ομιλητών της Πάτρας θα είναι ο Αχιλλέας Γραβάνης, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ο Απόστολος Δοξιάδης, ενώ τον συντονισμό ενός από τα πάνελ θα κάνει ο Αντώνης Πανούτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή