Ενα κάστρο γεμάτο παιχνίδια

Ενα κάστρο γεμάτο παιχνίδια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένα καλοκουρδισμένο και γυαλισμένο παιχνίδι που περιμένει να ζωντανέψει στα χέρια ενός παιδιού μοιάζει η ολοκλήρωση του Μουσείου Παιχνιδιών του Μπενάκη, το οποίο ανοίγει επίσημα τις πύλες του σε έναν παραμυθένιο πύργο.

Τα παιχνίδια που συγκέντρωνε με αγάπη και μεράκι η Μαρία Αργυριάδη από παλιές αποθήκες, επιφυλακτικούς παλιούς «παιχνιδάδες» και πανηγυρτζήδες, παλαιοπώλες και μικρούς συλλέκτες βρήκαν τη θέση τους στις προθήκες ενός μουσείου αυστηρώς κατάλληλου για παιδιά. «Υστερα από 25 χρόνια πορείας, κλείνει για μένα ένας κύκλος», σημείωσε συγκινημένη η κ. Αργυριάδη για μια πορεία που ξεκίνησε το 1980 και δεν ήταν πάντοτε «παιχνιδάκι» να βρει τα σπάνια εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο, όπως το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον εγγονό του ή το σετ παιχνιδιών από πορσελάνη και ελεφαντόδοντο της βασίλισσας Ολγας.

Από τα 20.000 παιχνίδια της συλλογής της κ. Αργυριάδη, περίπου 3.000 παρουσιάζονται στην έκθεση του μουσείου –τα οποία θα εναλλάσσονται κατά καιρούς– ξεκινώντας από τα αρχαία ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια και φτάνοντας μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Χειροποίητες κούκλες με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές ζωγραφισμένες στο χέρι, κούκλες μόδας από τη Γαλλία με την γκαρνταρόμπα τους, κουρδιστά και μηχανικά παιχνίδια από τσίγκο και ξύλο, φιγούρες καραγκιόζη, μαριονέτες από τη Σικελία, μολυβένια στρατιωτάκια, τρένα και αεροπλάνα δημιουργούν χορταστικές σκηνές για τα παιδιά και νοσταλγικές για τους μεγαλύτερους.

«Πρόκειται για ένα μουσείο που είναι επιτυχημένο πριν ακόμη ανοίξει κανονικά», σημείωσε το μέλος της τριμελούς εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, τονίζοντας ότι οι συμμετοχές στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ήδη «κλείσει» μέχρι τον Ιούνιο. Η αποκατεστημένη έπαυλη με τη μορφή μικρού οχυρού χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από την τελευταία ιδιοκτήτριά της, τη Βέρα Κουλούρα, για να γίνει μουσείο. Η επιβλητική κατοικία με τις διακοσμητικές τοιχογραφίες, το τζάκι από κόκκινο μάρμαρο και τα ξύλινα στοιχεία συνθέτουν μια οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα για τους λιλιπούτειους επισκέπτες που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι.

​​Μουσείο Παιχνιδιών, Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος, open day 22/10 από τις 10 π.μ. Εναρξη λειτουργίας 26/10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή