ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την Ελλάδα στη νέα Ευρώπη

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Περί τα σαράντα λεπτά διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση των κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κυρ. Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Στην εναρμόνιση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Ν.Δ. με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ατζέντα Γιούνκερ και στη φιλοδοξία του η Ελλάδα να είναι συνδιαμορφωτής και όχι θεατής των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης επέλεξε να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση που ακολούθησε τη χθεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – συνάντηση, πάντως, που φαίνεται να ήταν πολύ πιο ουσιαστική και πολιτική απ’ όσο στην πραγματικότητα παραδέχονται οι παρόντες.

«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Γιούνκερ το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδος σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που αλλάζει γρήγορα. Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα την οποία έχει προτάξει ο πρόεδρος Γιούνκερ θα δώσει στην Ε.Ε την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας την ατζέντα που αφορά την Ευρώπη και στην οποία η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει λόγο (κοινή αμυντική πολιτική, μεταναστευτική πολιτική, πολιτική φύλαξης των συνόρων). Το σημαντικό ραντεβού διήρκεσε σαράντα λεπτά και παρόντες ήταν από την πλευρά του κ. Γιούνκερ ο Μαργαρίτης Σχοινάς και από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. οι Μαρία Σπυράκη και Θανάσης Μπακόλας.

Τόσο η κρισιμότητα του ραντεβού, η οποία αυξάνεται δεδομένης της συγκυρίας και των συζητήσεων για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, όσο και η απόφαση αμφότερων των πλευρών –ακόμη και κοινοτικών αξιωματούχων που είθισται να κάνουν off the record ενημέρωση– να μη διαρρεύσουν το περιεχόμενο, ή τους βασικούς άξονες της συνάντησης, πάντως, παραπέμπουν σε εις βάθος πολιτική συζήτηση, η οποία προφανώς δεν περιορίστηκε στη Λευκή Βίβλο του κ. Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αναμενόταν να επιστρέψει χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες, κρατά από τις επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα τις σημαντικές συναντήσεις με σειρά επιτρόπων οι οποίοι κατέχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια –μεταξύ των οποίων οι Γίρκι Κατάινεν, Βάλντις Ντομπρόβσκις– και την υποδοχή εν αναμονή πρωθυπουργού που του επιφύλαξαν.

Εξάλλου, ο ίδιος επέλεξε να μη μιλήσει για τον Αλέξη Τσίπρα και να στρέψει την ατζέντα στο μέλλον και στο δικό του σχέδιο για τη χώρα. Στο μέλλον και δη στους νέους είναι αφιερωμένο το δεύτερο προσυνέδριο της Ν.Δ. που αρχίζει αύριο στην Πάτρα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στην Παιδεία. Η Παιδεία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη –όπως φάνηκε και από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με σειρά επιτρόπων– ως βασικός πυλώνας της εξωστρέφειας που αποτελεί αναγκαιότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και ως άξονας που θα μπορούσε να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης. Ο ίδιος αναμένεται από την Πάτρα να παρουσιάσει βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά που επεξεργάζεται η Πειραιώς και τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο μέρος της παρέμβασής του θα αποτελέσουν τα κίνητρα για την αναστροφή του brain drain, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «πληγή». Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι θα καταργήσει τις «αναχρονιστικές» πολιτικές της κυβέρνησης στην Παιδεία, που πηγαίνουν τη χώρα στη δεκαετία του ’80 και έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει το ίδιο και με τον νόμο Γαβρόγλου.

Οι θεματικές

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιλαμβάνουν την προσχολική αγωγή, τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια (ως πόλοι έρευνας, καινοτομίας και αριστείας), αλλά και την αναστροφή του brain drain (brain gain). Ανάμεσα στους ομιλητές που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. ξεχωρίζουν τα ονόματα του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη και του καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ