Η ανάπτυξη που έχει διχάσει ένα ψαροχώρι

Η ανάπτυξη που έχει διχάσει ένα ψαροχώρι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραφικό ψαροχώρι στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου, στην αγκαλιά ελαιώνων και περιβολιών και με θέα τις Σποράδες, μοιάζει ήρεμο, όπως κάθε τόπος που απέχει πάνω από μία ώρα από την κοντινότερη πόλη – εν προκειμένω, τον Βόλο. Ομως τα φαινόμενα απατούν στον Πλατανιά. Η δρομολογούμενη κατασκευή ενός αλιευτικού λιμανιού στον μικρό κόλπο του χωριού έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, υπέρ και κατά, και μια απροσδιόριστη ανησυχία όλων των πλευρών για την επόμενη ημέρα.

«Είμαι υπέρ της ανάπτυξης», λέει ορθά – κοφτά στην «Κ» ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νικόλαος Φορτούνας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία του λιμανιού που θα είναι χωρητικότητας 50 σκαφών έως 26 μ., μεταξύ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι γρι μέσης αλιείας και 35 αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας. Οι μελέτες προβλέπουν την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα κατά 200 μέτρα, την κατασκευή υπήνεμου μώλου 130 μ. και προέκταση του χερσαίου χώρου με την κατασκευή νέας προκυμαίας εμβαδού 2.000 τ.μ. «Εχει περάσει από διαβούλευση και βρισκόμαστε στην τελική φάση. Πολύ αργά θυμήθηκαν να κάνουν ενστάσεις», υποστήριξε ο κ. Φορτούνας.

Η «άλλη» πλευρά εμφανίζεται πολύ πιο συναινετική και ήπια. Απαρτίζεται άλλωστε σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που ερωτεύτηκαν την περιοχή, τη διάλεξαν απ’ όλη την Ελλάδα για να ζήσουν τη ζωή τους. Οπως ο Νίκος Παπαμιλτιάδης και η γυναίκα του, που έπειτα από 30 χρόνια στη Γαλλία βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στον Πλατανιά. «Δεν έχουμε οικογένεια εδώ, απλώς μας άρεσε τρομακτικά το μέρος, βρήκαμε ένα οικόπεδο, χτίσαμε και προβλέπουμε εδώ να μείνουμε για πάντα», λέει στην «Κ». «Η πρόσβαση εδώ δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό η περιοχή δεν αναπτύχθηκε όπως η ανατολική ή η βόρεια πλευρά του Πηλίου. Ομως πρέπει να αναρωτηθούμε τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται το μέρος».

Ο Πλατανιάς έχει τον δικό του, ιδιαίτερο τουρισμό, από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που αγαπούν τις ήσυχες διακοπές, την εξερεύνηση, την πεζοπορία. «Ξαφνικά μάθαμε για μια μελέτη που πέρασε από πολλά στάδια εγκρίσεων και είναι έτοιμη να υλοποιηθεί. Θεωρούμε ότι πρόκειται για βαριά εγκατάσταση που θα βουλιάξει το χωριό και θα είναι πλήγμα για τον τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή