ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφο για Ελληνες του εξωτερικού ζητεί η Ν.Δ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να δοθεί δικαίωμα ψήφου όχι μόνο στους ομογενείς, αλλά και στους νέους που κατά εκατοντάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Ρελάνς στον Αλέξη Τσίπρα –ο οποίος δεν εφείσθη επαίνων για την ομογένεια από αμερικανικού εδάφους– έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας την πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανακατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του που είχε κατατεθεί 18 μήνες πριν, αλλά ουδέποτε συζητήθηκε, αφήνοντας αιχμές έναντι του πρωθυπουργού ότι στον απόηχο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχει αντιληφθεί τη σημασία της.

«Ιδού η Ρόδος», έλεγαν στελέχη της Πειραιώς, αναδεικνύοντας την υποκρισία του κ. Τσίπρα που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους ομογενείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια ώρα δεν φέρνει καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου της Ν.Δ. που θα έδινε δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 18 μήνες και για λόγους άγνωστους δεν έχει συζητηθεί ακόμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ «επιβάλλεται» να δοθεί δικαίωμα ψήφου, όχι μόνο στους ομογενείς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους που «κατά εκατοντάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «αυτονόητο» δικαίωμα που πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά και σε αυστηρό ύφος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Ν.Δ. δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια. Προφανώς, η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους όσοι έφυγαν λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια και αδυνατούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συζητήσει μια τέτοια πρόταση. Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι οι ψήφοι του εξωτερικού θα προσμετρούνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων (επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Οσοι εκ των Ελλήνων του εξωτερικού επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών το αρμόδιο προξενείο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Εν συνεχεία τα στοιχεία θα αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επένδυση στη νέα γενιά

To brain drain-φυγή των νέων στο εξωτερικό αποτέλεσε, εξάλλου, μια από τις βασικές ενότητες συζήτησης στο προσυνέδριο της Ν.Δ. για τους νέους, που διεξήχθη στην Πάτρα. Η επένδυση στη νέα γενιά και η Παιδεία αποτέλεσαν βασικό θέμα συζήτησης. Μεταξύ των συμπερασμάτων είναι η προώθηση μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από κάτω προς τα πάνω, νέο πλαίσιο για αυτόνομα και δημιουργικά δημόσια σχολεία με περισσότερη ελευθερία, αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία των εκπαιδευτικών (αξιολόγηση), επέκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα του θεσμού του πρότυπου-πειραματικού σχολείου με σημείο εκκίνησης τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις προτάσεις της Ν.Δ. είναι και η δέσμευση Μητσοτάκη για την κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου – και του νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ