Κρίθηκε αθώος, αλλά είναι υπό κράτηση

Κρίθηκε αθώος, αλλά είναι υπό κράτηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισμαήλ και η Γετέρ, υπό άλλες συνθήκες, τώρα θα ετοίμαζαν το παιδικό δωμάτιο για το μωρό που περιμένουν, μετρώντας αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τη «μεγάλη στιγμή». Η Γετέρ, όμως, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, σε προχωρημένη πλέον εγκυμοσύνη, τριγυρίζει στην άγνωστή της Αθήνα, μαζί με τις δύο μεγάλες της κόρες, αναζητώντας ασφαλές κατάλυμα και ανθρώπους άξιους εμπιστοσύνης.

Η «στρωμένη» ζωή του ζευγαριού, του Ισμαήλ Ιλχάν, Κούρδου υψηλόβαθμου αστυνομικού, και της 35χρονης συζύγου του, στην πόλη Μερσίν της Τουρκίας ανατράπηκε έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. «Ο 39χρονος σήμερα Ισμαήλ δεν ακολούθησε τις εντολές των ανωτέρων του, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να προχωρήσει σε συλλήψεις και διώξεις αθώων συμπολιτών του», εξιστορεί στην «Κ» ο Ελληνας συνήγορός του Αλέξης Αναγνωστάκης, «η ανυπακοή του είχε ως συνέπεια να υποπέσει σε δυσμένεια, που οδήγησε στην απόλυσή του τον Οκτώβριο του 2016 και εν συνεχεία στην ακύρωση της ισχύος των διαβατηρίων όλης της οικογένειας και στον συστηματικό εκφοβισμό τους». Τέλος, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία της συνεργασίας με πρόσωπα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. «Η κατηγορία είναι ανυπόστατη και ψευδής, ενώ ενέχει πολιτική σκοπιμότητα», διευκρινίζουν οι συνήγοροί του Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, «για παρόμοιες κατηγορίες έχουν συλληφθεί στη γειτονική χώρα χιλιάδες πολίτες χωρίς στοιχεία και αποδείξεις». Η διαφυγή στην Ελλάδα δεν σήμανε το τέλος των περιπετειών τους. «Η οικογένεια πέρασε διά θαλάσσης στη Ρόδο και έφθασε αεροπορικώς στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν για κατοχή και χρήση πλαστού διαβατηρίου».

Το ζεύγος κατέθεσε αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, ωστόσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο εισαγγελέας επέμεινε στην ενοχή και των δύο. «Το δικαστήριο δέχθηκε τελικώς τους ισχυρισμούς περί κατάστασης ανάγκης, απαλλάσσοντας το ζεύγος από τις κατηγορίες, ο 39χρονος πατέρας, ωστόσο, παραμένει σε διοικητική κράτηση». Ο Ισμαήλ εξακολουθεί να είναι επ’ αόριστον κρατούμενος παρά την αθώωσή του, αφού η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής απέρριψε εν συνεχεία την προσφυγή του, με τον ισχυρισμό ότι στερείται εγγράφων. «Η απόφαση είναι τυπολατρική», σχολιάζει ο κ. Αλέξης Αναγνωστάκης, «είναι αδιανόητο να ζητούνται έγγραφα από ένα πολιτικά διωκόμενο πρόσωπο, στο οποίο το καθεστώς έπαψε την ισχύ του διαβατηρίου και των λοιπών εγγράφων του». Οι συνήγοροι επισημαίνουν την επικινδυνότητα της παραμονής του σε χώρους μαζικής κράτησης, αλλά και την αναγκαιότητα της απελευθέρωσής του για τη στήριξη της οικογένειάς του.

Στο μεταξύ, η Γετέρ, εμφορούμενη από ανάμεικτα συναισθήματα, προσπαθεί να οργανώσει τη νέα ζωή τους στην Ελλάδα, προτάσσοντας τη φροντίδα των κοριτσιών της, που πρέπει να γραφτούν σε σχολείο και να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη. «Ως αιτούντες άσυλο, ο ελληνικός νόμος τους παρέχει, ευτυχώς, αρκετές δυνατότητες», διευκρινίζει ο κ. Αναγνωστάκης. «Βιώνουν, όμως, έντονη αβεβαιότητα ως προς την επόμενη μέρα, εξ ου και αποζητούν τον Ισμαήλ», καταλήγει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή