Tέχνη στον δρόμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι street artists του κόσμου μετατρέπουν τους τοίχους σε καμβάδες και μεταμορφώνουν τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη.

1. ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ

Η μεγάλη επιστροφή

Το 2003 οι αρχές του Λος Άντζελες, με το επιχείρημα ότι έπρεπε να επιβληθούν περιορισμοί στη διαφήμιση που είχε κατακλύσει τον δημόσιο χώρο και να προστατευτούν οι γειτονιές από αμφιλεγόμενα επιτοίχια έργα τέχνης, προχώρησαν σε απαγόρευση των murals. Η άρση της το 2013 σηματοδότησε μια έκρηξη δημιουργικότητας στο αστικό τοπίο: Αμερικανοί αλλά και ξένοι καλλιτέχνες άρχισαν να καταφτάνουν στην πόλη με σπρέι, χρώματα και στένσιλ, και να δίνουν νέα πνοή σε ολόκληρες γειτονιές. Δύο χρόνια νωρίτερα, με τη σειρά έργων του «Ρυτίδες της πόλης», ο βραβευμένος Γάλλος street artist JR είχε καταθέσει τη δική του οπτική περί ομορφιάς.


Tέχνη στον δρόμο-1

Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK

2. ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ, ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

Ματωμένη πατρίδα

Tα τρία πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου («Nina», «Pinta» και «Santa Maria») βρίσκονται εν πλω, χιλιάδες ανθρώπινα πτώματα τους «ανοίγουν» δρόμο, η θάλασσα βάφεται κόκκινη. Η κολεκτίβα El Basta δημιούργησε το εικονιζόμενο mural, στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Santurce Es Ley, που έχει ως στόχο να μετατρέψει σε προορισμό τέχνης την υποβαθμισμένη γειτονιά Santurce του Σαν Χουάν. Έως το 2014 ελάχιστα από τα έργα street art που συναντούσε κανείς στην πόλη είχαν πολιτικές αναφορές, όμως αυτό έχει αλλάξει πια: οι καλλιτέχνες αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία της χώρας και τη σύγχρονη πολιτικοκοινωνική κατάσταση.


Tέχνη στον δρόμο-2

Φωτογραφία:  AP Photo/Fernando Vergara

3. ΜΠΟΓΚΟΤΑ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Ο άνδρας με το φλάουτο

Οι μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν μετά τον θάνατο ενός έφηβου καλλιτέχνη από αστυνομικά πυρά το 2011 στην Μπογκοτά απενεχοποίησαν και αποποινικοποίησαν συγχρόνως τη street art στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, επιτρέποντας στη δημιουργικότητα να ανθίσει. Ο Κολομβιανός muralist με το ψευδώνυμο Bulkar ζωγράφισε τον εικονιζόμενο άνδρα με την παραδοσιακή ενδυμασία και το φλάουτο, στο πλαίσιο διεθνούς φεστιβάλ τέχνης του δρόμου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη πριν από δύο χρόνια. Μία από τις δράσεις του ήταν η αναμόρφωση της γειτονιάς Σάντα Φε μέσα από σειρά καλλιτεχνικών παρεμβάσεων.


Tέχνη στον δρόμο-3

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Πάντα και παντού

Ο Leo Lunatic είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους street artists της Κωνσταντινούπολης και το πάντα το σήμα κατατεθέν του. Εδώ το βλέπουμε με ένα σπρέι ανά χείρας σε τοιχογραφία κάτω από τον πύργο του Γαλατά, στη γειτονιά Karaköy. «Τα πάντα μού θυμίζουν τον εαυτό μου, γιατί είναι ντροπαλά ζώα, απόμακρα με τους ανθρώπους. Ζωγραφίζοντάς τα στους τοίχους, τα βοηθώ να κοινωνικοποιηθούν κατά κάποιον τρόπο», λέει ο 30χρονος Ιμπραήμ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Τα έργα του συναντώνται σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, με σημείο αναφοράς τη συνοικία Μπέγιογλου (Πέραν).


Tέχνη στον δρόμο-4

Φωτογραφία: © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

5.ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ

Η Μόνα Λίζα του Γουίλιαμσμπεργκ

Δημόσιος χώρος, χρώμα, φαντασία και πολιτικός ακτιβισμός. Οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις γέννησαν τη street art, που ήρθε ως μετεξέλιξη των γκράφιτι των ’60s. Η διάσημη τοιχογραφία «Χαμένος χρόνος», στη συμβολή των οδών Bedford και Broadway στο Μπρούκλιν, δεν έχει βέβαια τίποτα το «πολιτικό» να επιδείξει. Δημιούργημα της διαφημιστικής εταιρείας Colossal Media, βασίστηκε στο ασπρόμαυρο πορτρέτο μιας 17χρονης Νεοϋορκέζας, το οποίο τράβηξε το 2014 ο συνομήλικός της ερασιτέχνης φωτογράφος Steven Paul. Γνωστή ως η «Μόνα Λίζα του Γουίλιαμσμπεργκ», αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της γειτονιάς.


Tέχνη στον δρόμο-5

Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK

6. ΜΠΑΝΓΚΟΚ, ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Υπό εξαφάνιση

Εκτός από μασκότ της Ταϊλάνδης και ζώο ταυτισμένο με την τοπική κουλτούρα, ο ελέφαντας αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση στη νοτιοασιατική χώρα (ο άγριος πληθυσμός του ανέρχεται σε μόλις 1.500 άτομα). Οι ασπρόμαυρες απεικονίσεις ζώων αποτελούν, από την άλλη, το αγαπημένο μοτίβο του Βέλγου street artist ROA. Με αυτές έχει δώσει ζωή σε άχαρους τοίχους σε πολλά μέρη του κόσμου – από το Λονδίνο και τη Μόσχα μέχρι το Λος Άντζελες και το Μέξικο Σίτι. Κατόπιν πρόσκλησης της δημοτικής αρχής της Μπανγκόκ πριν από λίγα χρόνια, τους τοποθέτησε στο αστικό περιβάλλον με τον δικό του μοναδικό τρόπο.


Tέχνη στον δρόμο-6

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

7. ΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας φιλοξενεί στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ Nuart, τη σημαντικότερη κατά πολλούς «γιορτή» της street art στον κόσμο. Η διοργάνωση έχει μια ιδιαιτερότητα, που αποτελεί στην ουσία και τον συντελεστή πρωτοτυπίας της. Οι κάτοικοι προσφέρουν εθελοντικά σε Νορβηγούς και ξένους καλλιτέχνες τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους ως καμβά, χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το εικαστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Μοναδικός περιορισμός, το έργο τέχνης να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή