Το Κονκλάβιο (11/11/17)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλική οπισθοχώρηση

Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό. Αλλά στην πολιτική, ενίοτε πρέπει να πεις «όχι» πριν πεις το μεγάλο «ναι». Κάπως έτσι, πληροφορούμαι ότι οι Γάλλοι οπισθοχωρούν διακριτικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας του Eurogroup μέσω του Μπρινό Λε Μερ. Oχι επειδή έχασαν τη μάχη, αλλά επειδή, όπως πληροφορούμαι αρμοδίως, ενδέχεται να ετοιμάζονται για μεγαλύτερο πόλεμο: όπως για τη διεκδίκηση της Κομισιόν το 2019, παρότι δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους.

Αυστριακός υποψήφιος

Η κατάσταση είναι νεφελώδης. Και η εξίσωση δύσκολη, καθώς οι κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις που αλλάζουν θα ξαναμοιράσουν την τράπουλα ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρώπης: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές. Το ΕΛΚ δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του. Δυνητικός υποψήφιος αυτή τη στιγμή για την προεδρία του Eurogroup, όπως μαθαίνω από κεντροδεξιά πηγή μου που έχει γνώση της συνάντησης της ομάδας στο περιθώριο του τελευταίου Ecofin, είναι ο Αυστριακός Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Αλλά ούτε αυτό είναι οριστικό. Η εικόνα από το ΕΛΚ θα ξεκαθαρίσει σε δέκα μέρες. Oπως το έθεσε η ίδια πηγή, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ομάδα απορρίπτει την επιλογή ενός «μόνιμου» προέδρου και επιμένει ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να είναι εν ενεργεία ΥΠΟΙΚ.

Μικρή ή μεσαία χώρα

Γεγονός που μας φέρνει πάλι στην αρχή: στο μπρα ντε φερ των πολιτικών ομάδων. Η ομάδα του ΕΛΚ στο Eurogroup δεν είναι όσο ισχυρή ίσως να νομίζουμε ως Eλληνες. Δεν έχει πλειοψηφία στο Eurogroup. Μαθαίνω ότι ο νέος Ντάισελμπλουμ όχι μόνο δεν θα προέρχεται από το ΕΛΚ, αλλά θα είναι ο υπουργός Οικονομικών μικρής ή μεσαίας χώρας της Eυρωζώνης.

«Game of  Thrones» Αμερικής

Σε πραγματικό «Game of  Thrones» εξελίσσεται το παρασκήνιο διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, καθώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ προεξοφλούν ότι είτε ο Δημήτριος θα παραιτηθεί δόξα και τιμή εντός του 2018 είτε θα αφήσει τον θρόνο με τρόπο που θα συνιστά απομάκρυνσή του. Δεν είναι μόνο οι ενστάσεις που διατυπώνονται για τον υποψήφιο διάδοχο μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι και αυτές που διατυπώνονται από ισχυρούς κύκλους της ομογένειας. Αυτοί θα ήθελαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής μια ηγεσία που να γνωρίζει τα προβλήματα και να χαράξει στρατηγική για το μέλλον. Με απλά λόγια, θα προτιμούσαν έναν Αμερικανό μητροπολίτη.

Σε αναζήτηση τιμονιέρη

Τέτοιοι υποψήφιοι είναι ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, διάκονος του Ιακώβου, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αμερικής Σπυρίδωνα το 1998 –αλλά αρνήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας– και ο μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος. Σε περίπτωση, όμως, που ο Μεθόδιος συνεχίσει να αρνείται και ο Αλέξιος δεν επιθυμεί κι αυτός να αναλάβει αυτές τις ευθύνες του σκάφους, οι ομογενείς ζητούν με κάθε τρόπο από τον Πατριάρχη, τον οποίο και θεωρούν κεφαλή της Εκκλησίας της Αμερικής, να επιλέξει έναν άνθρωπο νέο σε ηλικία από τη σάρκα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Eναν άνθρωπο μορφωμένο, με δυνατότητα κίνησης και στον πολιτικό χώρο (βασικό προσόν για τον θρόνο της Αμερικής), που να έχει αποδείξει με τη διαδρομή και τις διοικητικές του ικανότητες ότι μπορεί να είναι τιμονιέρης. Υποθέτω ότι θα βρεθεί…

Κωδικός «Προσφυγικό»

Τη Χίο θα επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζω ότι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει επισκεφθεί τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, όχι, όμως, και τη Χίο. Στο επίκεντρο της παρέμβασής του θα βρεθεί φυσικά το Προσφυγικό. Εξάλλου, μιλώντας σε σχετική προσυνεδριακή εκδήλωση με τη συμμετοχή και ειδικών, θα απαντήσει και στη σχετική μουρμούρα που είχε εκφραστεί από κάποιους στο κόμμα για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε χώρος στις γκράντε προσυνεδριακές ενότητες για το συγκεκριμένο θέμα. Θα τον συνοδεύσουν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κάλπες εξωτερικού

Αρχικά μου περιήλθε η πληροφορία ότι ΟΝΝΕΔ εξωτερικού –στα όρια της νοτιοανατολικής Μεσογείου– ανέλαβε να… εξυπηρετήσει κεντροαριστερά μέλη και φίλους, αναλαμβάνοντας να στήσει κάλπες στα γραφεία της! Το εγχείρημα θα ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά προωθημένο. Διότι ο καθένας είναι ελεύθερος να στέλνει όποιον θέλει στις κάλπες. Αλλά το να τις στήνει θα ήταν υπερβολικό και φυσικά θα σήμαινε και αυτόματη διαγραφή της οργάνωσης από τον χάρτη του εξωτερικού. Ζητήθηκε, πάντως, συνδρομή στην προσέλκυση ψηφοφόρων. Πηγή μου λέει ότι η ΟΝΝΕΔ αρνήθηκε. Αν θέλω, το πιστεύω.

Ελληνική παράνοια

Σοκ, δέος και ερωτήματα έχει προκαλέσει σε πολλές πρεσβευτικές αρχές στην Αθήνα –και φυσικά στα υπουργεία Εξωτερικών τους, από τα οποία και έχουν λάβει σχετικές οδηγίες– η διήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Κάποιοι άλλοι, όπως πρώην πρεσβευτής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας στην Αθήνα που γνωρίζει από κοντά την ελληνική παράνοια, το αντιμετωπίζουν ως κωμικοτραγικό. Oπως το έθεσε ο εν λόγω διπλωμάτης σε sms, «διακοπούλες για τον Κουφοντίνα; Ελπίζω να κλειδώνεστε καλά!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή