Δυτ. Αττική: Εκτακτη ενίσχυση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Αναλυτικά η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Δυτ. Αττική: Εκτακτη ενίσχυση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Αναλυτικά η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται από την κυβέρνηση το κόστος από την καταβολή έκτακτου βοηθήματος προς τους πολίτες που επλήγησαν από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όχι μόνο προσφάτων στην Δυτική Αττική, αλλά το τελευταίο τρίμηνο σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα (Σαμοθράκη, Χανιά, Λάρισα κ.α.).

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε αργά το απόγευμα σήμερα στη Βουλή για να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για το «κοινωνικό μέρισμα».

Λεπτομέρειες ως προς τα κριτήρα καταβολής αυτού του έκτακτου βοηθήματος θα εμπεριέχονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη τροπολογία:

Η κυβέρνηση επιχειρεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όσων επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Αττική, νησιά του Αιγαίου και  Θεσσαλία, και παράλληλα να περιορίσει την έντονη και, συχνά, δικαιολογημένη κριτική για τις ευθύνες της κρατικής μηχανής.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος,  όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ.

Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης  θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται και καταγραφή της μέχρι τώρα εικόνας από τις καταστροφές και συγκεκριμένα:

  • Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται  αποζημίωση. Από αυτά, τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες και υπόγεια.
  • Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες .Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά τα 142 είναι κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες και υπόγεια.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν από την έκτακτη ενίσχυση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι πληγέντες δικαούνται:

  • 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.

Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μέτρα του Υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν  από τη φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα:

Συγκεκριμένα:

– Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, με τα των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

– Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο, τέλος, των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τις πλημμύρες. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες εντός των επόμενων ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή