Γερμανία: «Χίλιες παράνομες αφίξεις από την Ελλάδα»

Γερμανία: «Χίλιες παράνομες αφίξεις από την Ελλάδα»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν». Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας σε ερώτηση της «Κ» για τους λόγους που οδήγησαν στην επαναφορά των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, προκαλώντας την ταλαιπωρία των επιβατών από Ελλάδα.

Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο. «Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη χθες, οι Αρχές συνέλαβαν έξι πρόσφυγες από τη Συρία, θεωρώντας τους υπόπτους για τη διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Οι ύποπτοι, ηλικίας από 20 έως και 28 ετών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων τα ξημερώματα στις πόλεις Κάσελ, Εσεν, Αννόβερο και Λειψία. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί.

«Οι συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον δημόσιου στόχου επί γερμανικού εδάφους με όπλα ή εκρηκτικά», ανέφερε χθες ο Κρίστιαν Χάρτβιγκ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Εσεν, όμως, οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild. Οι έξι συλληφθέντες Σύροι έφθασαν μαζί στη Γερμανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, τις Αρχές ειδοποίησαν για τα σχέδια των συλληφθέντων άλλοι πρόσφυγες.

Σε επιφυλακή

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επιφυλακής, ύστερα από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με δράστες ισλαμιστές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, Τυνήσιος, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί, οδήγησε φορτηγό πάνω στο πλήθος χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του Βερολίνου, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Πολλές πόλεις της χώρας έλαβαν ήδη μέτρα για την πρόληψη ανάλογων ενεργειών, τοποθετώντας τσιμεντένια εμπόδια περιμετρικά των χριστουγεννιάτικων αγορών στις πλατείες.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 19χρονο Σύρο, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας ισχυρή εκρηκτική ουσία. Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Γερμανίας, η BfV, εκτιμά ότι τουλάχιστον 10.300 φανατικοί ισλαμιστές διαμένουν στη χώρα, ενώ 700 από αυτούς θεωρούνται επικίνδυνοι και ικανοί να προχωρήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή