Ελλάδα – Γερμανία: Τριμερής συνάντηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης

Ελλάδα – Γερμανία: Τριμερής συνάντηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Γερμανούς ταξιδιώτες που προσγειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια φαίνεται πως απαντά η Αθήνα στην απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει στα αεροδρόμιά της τους ελέγχους για τους επιβάτες πτήσεων που έχουν προέλευση την Ελλάδα, προκαλώντας εδώ και μέρες μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο παρασκήνιο καταβάλλεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας με βασικό θέμα τους ελέγχους και την καλύτερη ελληνογερμανική συνεργασία. Την ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση των τριών πλευρών έκανε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Νατάσα Μπερτό.

Ερωτηθείσα σχετικά η Ν. Μπερτό σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο φόβος δευτερογενών μετακινήσεων μεταναστών με τις πτήσεις από την Ελλάδα. «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε η κ. Μπερτό, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» σύμφωνα με το οποίο ήδη από τις 12 Οκτωβρίου η Γερμανία επικαλούμενη το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (εσωτερική ασφάλεια και δημόσια τάξη) ενημέρωσε την Κομισιόν ότι από τις 12 Νοεμβρίου και για έξι μήνες επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για όσους προσγειώνονται από ελληνικά αεροδρόμια.

Η Αθήνα εξακολουθεί να κρατά χαμηλά το θέμα και να διαμηνύει ότι το χειρίζεται σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, ωστόσο η ταλαιπωρία των Ελλήνων ταξιδιωτών έχει προκαλέσει, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ανησυχία και σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Υποβαθμίζοντας, εξάλλου, το θέμα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Γερμανούς ταξιδιώτες δεν συνδέονται με την ταλαιπωρία των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια και ότι προβλέπονται από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Η κ. Μπερτό ανέφερε, πάντως, ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο αυτό έπειτα από επαφές που είχε η Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο, θα διεξαχθεί η σημερινή τριμερής συνάντηση.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου αποτελεί κλειδί για την εκτόνωση της κατάστασης και εξέφραζαν αισιοδοξία ότι είναι θέμα χρόνου να λήξουν οι έλεγχοι.

Μέχρι νεωτέρας, πάντως, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των Ελλήνων ταξιδιωτών στα γερμανικά αεροδρόμια. Πρόσωπο που ταξίδεψε τη Δευτέρα για τη Φρανκφούρτη μιλούσε για τεράστια καθυστέρηση, η οποία δημιουργεί ζήτημα σε ανθρώπους που έχουν να προλάβουν επαγγελματικά ραντεβού ή πτήσεις transit και αναγκάζονται να φθάσουν στον προορισμό τους με μεγάλες καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή