Ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών σχεδιάζει η βιομηχανία «Alfa»

Ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών σχεδιάζει η βιομηχανία «Alfa»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ο Αθανάσιος Κουκουτάρης πωλούσε στην πόλη της Κοζάνης τις χειροποίητες πίτες που έφτιαχνε η μητέρα του, μάλλον δεν φανταζόταν ότι αυτές τις οικογενειακές συνταγές θα τις δοκίμαζαν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου και γενικότερα όσοι ζουν και εργάζονται στην Ουάσιγκτον.

Στα σχέδια της οικογένειας Κουκουτάρη, η οποία έχει ιδρύσει εδώ και δύο χρόνια στην 1750 H Street NW της Ουάσιγκτον το κατάστημα «Alfa Pie House», είναι η δημιουργία άλλων 2-3 καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών ελληνικών πιτών στην αμερικανική πρωτεύουσα και ίσως σε επόμενη φάση και στην Ευρώπη.

Το επίκεντρο, βεβαίως, των δραστηριοτήτων της οικογένειας Κουκουτάρη είναι η βιομηχανία «Alfa Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ», η οποία βρίσκεται στην Κοζάνη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και παράγει προϊόντα ζύμης και έτοιμες για ψήσιμο πίτες. Η εταιρεία, μάλιστα, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχει μερίδιο σε όγκο 16,7%, ενώ τον Οκτώβριο είχε μερίδιο 22,2%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία.

Ισως τα δύο πιο εντυπωσιακά στοιχεία για την εταιρεία είναι, πρώτον, ότι αναπτύσσεται εν μέσω κρίσης και, δεύτερον, ότι έχει εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό. Τα χρόνια της κρίσης η εταιρεία σημείωσε σταθερά ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7%.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 9%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,25 εκατ. ευρώ. Για το 2017 η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεών της περίπου κατά 7%. Ο δανεισμός της είναι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης 2016 τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 31,8 εκατ. ευρώ.

Τη διετία 2017-2018 η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πλάνο 6,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και βελτίωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, αλλά και για την τοποθέτηση νέων προϊόντων στην αγορά. Η ενίσχυση άλλωστε της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου της «Alfa» είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η εταιρεία για τις εξαγωγές. Σήμερα η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 35 χώρες και οι πωλήσεις της εκτός Ελλάδας αντιστοιχούν στο 27% του τζίρου της. Στόχος της είναι έως το 2020 να τριπλασιαστούν ως αξία, φτάνοντας περίπου στα 24 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξαγοράς ανταγωνίστριας εταιρείας, η διευθύντρια μάρκετινγκ της «Alfa» και εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας κ. Κ. Κουκουτάρη απάντησε χθες στο πλαίσιο ενημέρωσης των ΜΜΕ: «Αν γίνει κάποια εξαγορά, θα είναι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους και όχι απλώς για να προσθέσουμε μια εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή