«Ασπίδα» για την υλοποίηση πλειστηριασμών ακινήτων

«Ασπίδα» για την υλοποίηση πλειστηριασμών ακινήτων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των συμβολαιογράφων και της διαδικασίας των πλειστηριασμών, καθιστώντας με νόμο αυτεπάγγελτη τη δίωξη όσων τους παρεμποδίζουν, συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί. Παράλληλα αποφάσισαν να προχωρήσει η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, που θα βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών, με βάση τις οφειλές όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο.

Στο φόντο των επεισοδίων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, να κάνουν περαιτέρω βήματα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, με την ψήφιση –κατ’ αρχάς– νόμου για την αυτεπάγγελτη δίωξη των βίαιων παρεμβάσεων στους χώρους διεξαγωγής των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να μην υποχρεώνονται οι συμβολαιογράφοι να υποβάλουν μήνυση.

Οι θεσμοί και κυρίως η ΕΚΤ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, καθώς θεωρούν ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και κατά συνέπεια στην ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλωστε έχει θεσπιστεί στόχος για την ανάκτηση κεφαλαίων πάνω από 12 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ώς το 2019.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών προς το Δημόσιο, εφορίες και Ταμεία, με την τυποποιημένη μέθοδο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, δεσμεύθηκε ότι θα τροποποιήσει έως τον Φεβρουάριο τον νόμο Κατσέλη, με στόχο να αποκλεισθούν από την προστασία του οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τους υπόλοιπους.

Ελεγχος οφειλών

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα χρηματοπιστωτικά, συμφωνήθηκε να ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Το Credit Bureau, σύμφωνα με την διεθνή ονομασία του θεσμού, θα βαθμολογεί το αξιόχρεο των πολιτών, ανάλογα με τα χρέη τους όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ουσιαστικά θα είναι ένας διευρυμένος «Τειρεσίας» που θα τροφοδοτείται και από το Δημόσιο. Ο κάθε πολίτης θα έχει ένα σκορ, το οποίο θα κοινοποιεί στους συναλλασσόμενους μαζί του. Ετσι, όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και ο προμηθευτής ενός επιχειρηματία, ενδεχομένως ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, το οποίο ενδιαφέρεται να νοικιάσει, θα μπορούν να αποφασίσουν με βάση στοιχεία αν θα τον εμπιστευθούν ή όχι.

Για τα παραπάνω θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, με κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες να απομένουν.

Ο ΦΠΑ στα νησιά

Σήμερα αναμένεται να κλείσει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Οι δανειστές δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν το κυβερνητικό αίτημα να μην ισχύσει η αύξηση των συντελεστών από 1/1/2018. Ετσι, το πιθανότερο είναι να δοθεί ένα ποσό (ίσως τα 80 εκατ. ευρώ που δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη από την επισκόπηση δαπανών) για δράσεις υπέρ των νησιών που πλήττονται.

Πηγές της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών προβλέπουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή