Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η συμφωνία

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η συμφωνία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το εμφανίσει ως «λήξαν», παραμένει με πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης και υπό την εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της κυβερνητικής απόφασης για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Χθες, έγινε γνωστό ότι προγραμματίστηκε για μεθαύριο Παρασκευή μεσημέρι, συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, στην οποία –σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία– θα προσέλθει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος για «να ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητάς του». Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι μάλιστα μέλη της προαναφερθείσας Επιτροπής όπως οι Ν. Φίλης και Γ. Κυρίτσης, υπό το βάρος του προφανούς πολιτικού κόστους και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, ζήτησαν και δημοσίως να ακυρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Σ. Αραβία. Επικαλούνται δε, και τη νέα πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων προς το Ριάντ, εξαιτίας της εμπλοκής του στον πόλεμο της Υεμένης. Εκτιμάται ότι πρόθεση των εν λόγω βουλευτών είναι να καταθέσουν το ίδιο αίτημα πλέον και στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Στα αξιοσημείωτα της επικείμενης συζήτησης είναι πως ο λόγος αφορά όχι μόνο τη γνωστή περίπτωση της συμφωνίας για πώληση βλημάτων, αλλά και μια δεύτερη, η οποία σχετίζεται μς πώληση βομβών.

Τον κ. Π. Καμμένο, πάντως, όπως επίσης και τον αναπληρωτή υπουργό Εθν. Αμυνας Δ. Βίτσα και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, θέλει η Ν.Δ. να καλέσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να μιλήσουν για πτυχές της ακολουθηθείσας διαδικασίας στη μέσω «εκπροσώπου» διακρατική συμφωνία με το Ριάντ, που έχουν καταγγελθεί ως σκανδαλώδεις. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε χθες σε συνεδρίαση της Θεσμών ο κ. Ι. Τραγάκης, πριν γνωστοποιηθεί η μεθαυριανή της Εξοπλιστικών, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση εντός ακόμα της επικείμενης εβδομάδας. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε απροθυμία. Η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι θα πρέπει να συζητηθεί κατ’ αρχάς εάν το συγκεκριμένο αίτημα είναι «νόμιμο» ή «εύλογο» και «όχι καταχρηστικό». Από την πλευρά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενοι συνεδριάσεις της Ολομέλειας για τον Προϋπολογισμό, αλλά και της εξεταστικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας.

Την ίδια στιγμή, το όλο ζήτημα, ειδικότερα ως προς τις διπλωματικές πτυχές που έχει, επανέρχεται στην Ολομέλεια μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος προς τον κ. Κοτζιά. Ο βουλευτής της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, καλεί τον ΥΠΕΞ να πει στην εθνική αντιπροσωπεία αν «τηρήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες από το υπ. Εξωτερικών για την εξουσιοδότηση των προσώπων που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία στις 13/6/2017».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή