Επίσκεψη Ερντογάν: Nαυάγιο, με διαφωνία εφ’ όλης της ύλης

Επίσκεψη Ερντογάν: Nαυάγιο, με διαφωνία εφ’ όλης της ύλης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ασφαλώς και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της ως «ιστορικής», που ήδη από τις προηγούμενες ημέρες της είχε δοθεί από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Και τούτο διότι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο και δημοσίως αποτυπώθηκαν στο σύνολό τους οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, όχι κρυμμένες πίσω από υπονοούμενα και κομψές εκφράσεις, αλλά ευθέως.

Με τους όρους που έχουμε συνηθίσει να αξιολογούμε ανάλογες επισκέψεις, μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «επιτυχημένη». Ηταν ελάχιστες οι αναφορές σε κοινό τόπο και συμφωνία και κυριάρχησε η παράθεση –εν είδει παράλληλων μονολόγων– των θέσεων καθεμιάς από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, δημοσίως πολύ λίγα πράγματα ειπώθηκαν για θέματα «χαμηλής πολιτικής», που κατά κανόνα αξιοποιούνται στις υψηλόβαθμες διμερείς συναντήσεις για να καταδειχθεί ότι παρά τα όσα χωρίζουν τις δύο πλευρές, μπορούν να εμπεδωθούν καλές σχέσεις σε επιμέρους τομείς. Προς τούτο γεννώνται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, αλλά και για την προετοιμασία που έγινε. Αν η Αθήνα, όπως δήλωναν διπλωματικές πηγές πριν από την επίσκεψη, είχε την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα και σε αναζήτηση βήματος για να κάνει κάποια χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να διεκδικήσει επαναπροσέγγιση, μάλλον διαψεύστηκε.

Ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένος, σε μια περίοδο κατά την οποία ανοίγουν πολλά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, να βάλει στη γενική εικόνα τις δικές του διεκδικήσεις και αξιώσεις. Ακόμα και στο προσφυγικό, που αφορά περισσότερο τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε., περιορίστηκε να εκφράσει τη δυσφορία του για την ασυνέπεια των Βρυξελλών στο να καταβάλουν στην Τουρκία τα κονδύλια που της υποσχέθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στην Αθήνα ασφαλώς και προκλήθηκαν αιφνιδιασμός και αμηχανία από τη στάση του Τούρκου προέδρου και, βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα τα όσα είπε, ιδιαίτερα καθώς αφορούν τον πυρήνα των εθνικών θεμάτων. Ετσι, αν κανείς αναζητήσει ένα κέρδος στη χθεσινή επίσκεψη και ειδικότερα στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του κ. Ερντογάν, αυτό είναι η –στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο– δημόσια κωδικοποίηση των διαφορών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα:

• Για τη Συνθήκη της Λωζάννης:

Τσίπρας: Αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι ζητεί ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν ζητεί την αναθεώρηση και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Είμαι λίγο μπερδεμένος αν με τον εκσυγχρονισμό εννοεί την ορθή τήρηση της συνθήκης».

Ερντογάν: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας».

• Για τη μειονότητα της Θράκης:

Τσίπρας: «Είναι σαφές ότι σεβόμαστε απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσουμε δικές μας αποφάσεις». Καθώς και ότι «η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις μειονότητες. Στα θέματα, όμως, που αφορούν τους Ελληνες πολίτες, είναι ζήτημα της δικής μας κυβέρνησης».

Ερντογάν: «Στη Δυτ. Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης. Να γίνουν κάποιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το ζήτημα του αρχιμουφτή συνιστά σοβαρή πληγή».

• Για τους 8+2 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα:

Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά, ως κράτος δικαίου, τηρούμε τη διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

Ερντογάν: «Οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή